Scandal în Biserica Ortodoxă din R. Moldova: Chișinăul cere Kremlinului să nu intervină în treburile interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul moldovean de Externe solicită Moscovei să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale țării, după comentariul Kremlinului pe tema scandalului din Biserica Ortodoxă.

MAE de la Chișinău a reacționat în cazul declarațiilor făcute de Maria Zaharova. FOTO: Arhivă
MAE de la Chișinău a reacționat în cazul declarațiilor făcute de Maria Zaharova. FOTO: Arhivă

,,Este important să subliniem că biserica ar trebui să promoveze valorile creștine ale păcii și unității în societatea noastră, și nu războiul și agresiunea. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră”, au transmis aceștia.

Intervenția Kremlinului

Reprezentanții Ministerului Afacerilor de Externe și Integrării Europene (MAEIE) au venit cu această solicitare la o zi după ce Maria Zaharova, una din portavocile Kremlinului, a acuzat Mitropolia Basarabiei că recurge la falsuri despre Mitropolia Moldovei, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei, cu scopul de a atrage preoții de partea sa.

„Acuzațiile la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova sunt absurde, absolut neîntemeiate și, aparent, din cauza încercărilor eșuate ale clerului român de a-și ademeni clerul în sânul său”, a menționat aceasta. 

Totodată, reprezentanta instituției ruse a lansat acuzații și la adresa Chișinăului, afirmând că „permite amestecul în treburile confesiunilor” și „o face selectiv”. 

„Este evident că oficial Chișinăul în eforturile sale vizând polarizarea politică a societății moldovenești și desfacerea legăturilor cu Rusia, urmează exemplul regimului de la Kiev, care și-a confirmat în repetate rânduri esența nazistă. Facem apel oficial la Chișinău să abandoneze practica amestecului în treburile bisericești și să avertizăm încă o dată împotriva divizării fatale a societății pentru stat pe motive lingvistice, confesionale și de altă natură”, a conchis Maria Zaharova.

De la ce a pornit scandalul între cele două Mitropolii 

Acuzațiile au fost făcute după un scandal de amploare din ultima perioadă dintre cele două Mitropolii din Republica Moldova, unul iscat în legătură cu un preot care a părăsit Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, și a trecut la Mitropolia Basarabiei din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. 

Astfel, în data de 6 iulie, Mitropolia Basarabiei a declarat că cea a Moldovei dezinformează opinia publică, operează cu falsuri, menționând că este „o structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse. Principalul criteriu de promovare în structura necanonică este antieuropenismul și antiromânismul, alimentate de structurile de propagandă rusești”. 

De asemenea, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au afirmat că vor primi fețele bisericești care nu se mai regăsesc în biserica ortodoxă aflată de partea Kremlinului.  

„Faptul că structura de ocupație bisericească rusă din Republica Moldova se bazează pe abuz de putere și constrângere, nu pe liberă alegere sau convingere este demonstrat de mecanismul de sancțiuni sau amenințări cu sancționarea disciplinară a preoților care aleg să evadeze din jurisdicția moscovită și să ceară primirea sub protecția Bisericii Ortodoxe Române, prin Mitropolia Basarabiei”, au notat aceștia, dând replici în acest mod acuzațiilor celor de la Mitropolia Moldovei, care cu câteva zile mai devreme, adică în data de 30 iunie, au spus „că deciziile luate de Mitropolia Basarabiei în ultima perioadă de timp au condus la poziționarea sa defavorabilă în raport cu Canoanele Bisericii”. 

De asemenea, au mai menționat că „Mitropolia Basarabiei consideră că trecerea clerului și a credincioșilor sub jurisdicția dânșilor reprezintă un proces firesc și natural al lucrurilor. În Biserică, coruperea preoților și a credincioșilor nu poate fi numită sub nici o formă proces firesc și natural al lucrurilor, ci dimpotrivă, încălcare a Sfintelor Canoane”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite