Scandal după desemnarea candidatului PSDE la alegerile prezidențiale din Republica Moldova: O lipsă de respect
0Ex-ministrul Apărării în timpul guvernării comuniste Valeriu Pleșca a fost desemnat candidatul Partidului Social Democrat European (PSDE) la alegerile prezidențiale, decizia fiind criticată de unele persoane din vârful conducerii formațiunii, precum vicepreședintele Eremei Priseajniuc.
Potrivit liderului social-democrat, candidatura lui Valeriu Pleșca la alegerile prezidențiale a fost aprobată în marja ședinței Biroului Permanent al formațiunii ca urmare a discuțiilor și consultărilor cu membrii Organizațiilor Teritoriale, fiind examinate mai multe candidaturi atât din interiorul, cât și din afara partidului.
„Trebuie să recunosc că pentru noi, cei din Partidul Social Democrat European, această decizie este una de maximă responsabilitate. Conștientizăm miza mare a pasului pe care-l facem astăzi, dar suntem siguri că efectele acestei decizii vor fi benefice pentru formațiune și țară. Suntem încrezători că astfel vom impulsiona procese importante care vor avea efecte pozitive asupra întregii politici din Republica Moldova”, a declarat Ion Sula.
Nemulțumirea vicepreședintelui formațiunii
Vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc, se arată indignat de desemnarea lui Valeriu Pleșca la alegerile prezidențiale, subliniind că hotărârea PSDE demonstrează ,,o lipsă de respect față de proprii colegi și membri”.
,,În urma unei reflecții profunde asupra direcției pe care o urmează Partidul Social Democrat European, mă simt obligat să îmi exprim nedumerirea și îngrijorarea cu privire la recentele decizii luate de președintele partidului. Promovarea unui candidat din afara partidului pentru alegerile prezidențiale subminează încrederea în procesul nostru intern democratic și devalorizează semnificația membrilor proprii ai partidului, care, după opinia mea, sunt personalități capabile să rezolve orice problemă a țării. De aceea, acest act nu corespunde normelor democratice și demonstrează o lipsă de respect față de propriii colegi și membri.Consider că procesele decizionale trebuie să fie transparente și incluzive. Din păcate, recentele evenimente au demonstrat o lipsă de respect pentru aceste principii fundamentale.În acest context, urmează să iau o decizie referitoare la activitatea mea de vicepreședinte și membru de partid. Sper că această reflecție va sublinia necesitatea unui dialog intern mai profund și a unei realinieri cu valorile noastre fundamentale, dar și va schimba atitudinea conducerii partidului față de propriii membri. Știu că printre membrii partidului sunt colegi care împărtășesc viziunea mea pentru un partid dedicat binelui comun”, a notat acesta pe pagina sa de Facebook.
Între timp, Valeriu Pleșca, care nu este membru de partid, a adus a mulțumiri echipei PSDE pentru încrederea oferită.
„Politica nu-mi este străină, am suficientă experiență și expertiză, și alături de echipa puternică și oamenii de calitate din PSDE, sunt sigur că vom reuși să schimbăm lucrurile în bine. PSDE este eminamente proeuropean, care respectă și promovează valorile europene, un partid care știe ce vrea, a arătat că poate și are capacitatea să facă lucruri bune pentru țara noastră”, a menționat acesta.
Ex-ministru în perioada guvernării comuniste
În vârstă de 65 de ani, Valeriu Pleșca este acum om de afaceri, dar a deținut funcția de ministru al Apărării între anii 2004-2007, dar și a fost deputat în Parlament în perioada anilor 1998 și 2004.
Până acum, cel puțin 14 persoane au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, numărul fiind mai mare ca la scrutinul din anul 2020, anunțând atunci intenția de a participa 13 oameni, dar unii dintre ei fie nu au reușit să adune numărul necesar de semnături, fie s-au retras din cursă.
Iar unii experți consultați de ,,Adevărul” au afirmat că Kremlinul are mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din toamna acestui an din țara vecină, aceștia urmând să reducă din numărul de voturi ale Maiei Sandu, dar și să compromită prin propagandă referendumul pe tema aderării la UE care va avea loc în aceeași zi cu scrutinul.