Rusia se luptă cu preţurile la medicamente şi alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul de la Moscova ţine cu greu în frâu preţurile. FOTO TASS
Guvernul de la Moscova ţine cu greu în frâu preţurile. FOTO TASS

Guvernul Rusiei controlează deja preţurile anumitor medicamente şi servicii medicale şi examinează ideea unei posibile aplicări a acestor practici în cazul produselor alimentare de bază. Între timp, deputaţii de la Moscova au cerut un control mai extins asupra preţurilor în general, iar un şir de regiuni au luat deja astfel de măsuri din iniţiativă proprie.

Experţii avertizează că acest lucru ar lovi în producătorii autohtoni şi ar readuce ţara în perioada deficitelor de tip sovietic. Săptămâna trecută, membrii Dumei de Stat de la Moscova au propus două proiecte de legi care ar mări controlul statului asupra preţurilor medicamentelor incluse în lista celor extrem de necesare şi a celor vitale precum şi asupra implanturilor medicale utilizate la acordarea asistenţei medicale.

Control pe preţurile medicamentelor

Aprovizionarea domeniului medical cu resursele necesare este una dintre cele mai complicate sarcini pentru autorităţile ruse. Potrivit viceprim-ministrului rus, Olga Golodeţ, sarcina cheie a guvernului este de a putea asigura piaţa medicală cu medicamente. ”Lista a fost extinsă iar controlul este unul destul de strict. În timp ce pe piaţa deschisă preţurile medicamentelor au crescut cu 12, până la 15 la sută, cel al medicamentelor de pe lista celor vitale sunt ţinute sub control” a declarat Golodeţ. 

Alt viceprim-ministru, Arkadii Dvorkovici, a recunoscut că în Rusia preţurile mărfurilor au crescut cu mult peste cât era de aşteptat. Într-o intervenţie la postul public de televiziune el a menţionat că preţurile la produsele alimentare au crescut între 20 şi 30 de procente.

Îngheţarea preţurilor la alimente

În timpul unui adresări ţinute în faţa Dumei de Stat, Dvorkovici nu a exclus îngheţarea preţurilor la produsele alimentare în situaţia în care acestea vor continua să crească şi să depăşescă 30 la sută. El a menţionat că guvernul este foarte prudent în utilizarea mecanismului legal de control al preţurilor de teama de a nu genera deficite mari de bunuri. 

Membrii Dumei de Stat au solicitat stabilirea unui mecanism de control de stat asupra preţurilor, limitând suprataxa de vânzare cu amănuntul pe produsele alimentare de importanţă socială şi obligând comercianţii cu amănuntul să pună pe bunurile vândute atât etichetele cu preţul de vânzare de pe raft, cât şi cu preţul producătorului.

”Până acum, autorităţile de la Moscova au fost reticente în a introduce restricţii la preţurile produselor alimentare pentru a evita un deficit al acestor

produse

image

pe piaţă”, a declarat săptămâna trecută şeful departamentului pentru comerţ cu amănuntul şi servicii, Alexei Nemeriuk.

Mai multe regiuni, însă, au făcut primi paşi pentru a limita preţurile produselor de bază. ”Încercările de a controla preţurile în maniera în care se făcea în perioada Uniunii Sovietice nu ar duce la nimic bun”, a declarat cardiologul Alexei Erlikh pentru cotidianul Novaia Izvestia.

Efecte dure

”Este adevărat, creşterea preţurilor medicamentelor poate fi prevenită, însă în curând nu va mai exista nimic de vânzare deoarece producătorii vor refuza să furnizeze medicamente la preţuri îngheţate” spune Erlikh. Expertul crede că preţul medicamentelor a crescut nu din cauza creşterii cererii de pe piaţă sau a încercărilor de speculă, ci din cauză că nu există ca atare medicamente din producţia internă. 

”Preţurile medicamentelor sunt deja controlate iar efectele negative al acestui lucru sunt deja evidente” menţionează Vadim Novikov, membru al consiliului de experţi pentru promovarea concurenţei din cadrul guvernului. ”Nu avem cum să-i obligăm pe producători să producă medicamente. Dacă un medicament nu există în general pe piaţă, nimănui nu-i pasă de preţul la care acesta nici nu poate fi găsit.” Expertul consideră că guvernul se va abţine de la a introduce controlul asupra preţurilor.

”Este o idee rea: amintirile despre cum era viaţa cu preţuri controlate şi cu mari deficite din perioada sovietică sunt încă destul de vii. De exemplu plângerile din sfera monopolului natural controlat sunt mult mai frecvente decât cele din sfera necontrolată. Controlul guvernului asupra preţurilor nu le va face viaţa cetăţenilor mai uşoară. Dacă preţurile sunt îngheţate, atunci producţia autohtonă nu va fi deloc stimulată iar deficitul va fi la ordinea zilei. Oamenii săraci urmează să fie ajutaţi în alt mod şi anume cu

bani

image

, în timp ce controlul preţurilor ar însemna o încercare de a ajuta pe toată lumea”, mai spune Novikov.

Ce face Chişinăul în problema preţurilor

Premierul Chiril Gaburici a menţionat, în deschiderea primei şedinţe a noului executiv, că guvernul îşi începe activitatea într-o perioadă complicată, de aceea misiunea şi responsabilitatea acestuia este de a identifica soluţii pentru depăşirea situaţiei şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor. Prim-ministrul a punctat câteva priorităţi imediate ale noului guvern. Printre acestea a menţionat şi normalizarea situaţiei pe piaţa valutară, transmite IPN.

„Am discutat astăzi cu preşedintele Parlamentului şi cu guvernatorul BNM acestă chestiune, am stabilit un plan de măsuri pe termen scurt şi mediu. Pentru luni am stabilit că vom avea o întâlnire cu reprezentanţii băncilor, să vedem la modul practic ce se poate de întreprins, ca să putem controla situaţia”, a declarat Chiril Gaburici.

Premierul s-a referit şi la problema reducerii exporturilor. O oportunitate ar fi obţinerea de către Moldova a dreptului de a exporta

produse

image

de origine animală pe piaţa UE. Printre priorităţi se înscrie şi analiza situaţiei pe piaţa produselor petroliere, în eventualitatea reducerii preţurilor, dar şi prezentarea proiectului Legii bugetului pe anul 2015. Premierul spus că este necesar de a discuta cu FMI despre posibiltatea încheierii unui nou memorandum de colaborare. Prim-ministrul a vorbit şi despre posibilitatea de a introduce o taxă preferenţială pentru antreprenorii care vor dori să achite în avans impozitele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite