Rusia s-a supărat pe faptul că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin stă cu un ochi pe Republica Moldova.
Putin stă cu un ochi pe Republica Moldova.

Ministrul Economiei, Andrian Candu  a declarat că deciziile Rusiei de a introduce embargo la unele produse din Moldova sunt dictate doar de situaţia politică şi nu au nimic comun cu economicul, transmite IPN.

„Rusia s-a supărat pe faptul că Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, însă acest acord este unul necesar pentru Moldova. Acordul deja are efecte, dar acestea vor fi simţite mai mult pe termen mediu sau lung. Acum ne confruntăm cu un embargou şi cu anularea regimului de liber schimb cu Rusia. Am spus că decizia dată este pur politică. Piaţa UE este enormă, cu 500 de milioane de consumatori. Chiar dacă unii ar spune că piaţa Chinei este mult mai mare, consumatorii europeni sunt altfel, sunt mai bogaţi. 25% din întreaga bogăţie de pe planetă este concentrată în UE. Acestea sunt nişte valori spre care trebuie să tindem”, a subliniat ministrul.

Adrian Candu a mai declarat că în cadrul unor negocieri Ministerul Economiei a ajuns la o înţelegere cu Turcia privind deschiderea pieţii lor pentru produsele moldoveneşti, subliniind faptul că acest stat îşi protejează foarte mult piaţa locală. „Acum suntem în discuţie şi cu alţi jucători globali pentru a avea astfel de schimburi comerciale. Am discutat cu China şi avem răspunsul că ţara este gata să înceapă negocierea unui acord de liber schimb. Urmează să merg şi la Washington să vorbim despre un acord de liber schimb”, a comunicat oficialul.

Oficialul a amintit că domeniul energetic din Moldova este încă foarte slab pentru o interconectare cu sistemul din Europa chiar dacă sau pus bazele de diversificare a domeniului dat. „Avem deja studiile de fezabilitate pentru construcţia a 5 linii de interconectare. Începând de anul viitor, vom aduce conducta de gaz Iaşi-Ungheni până la Chişinău. E o alternativă care ne permite să nu mai depindem de un singur furnizor. Misiunea noastră este să ne interconectăm la toate conductele posibile ca să existe şi o concurenţă pe piaţă, să existe competiţie şi să existe o siguranţă că până la consumator ajunge acel gaz. Şi energia regenerabilă devine foarte importantă. Avem un angajament pentru UE ca până în 2020 să creăm premisele necesare ca cel puţin 20% din curentul electric utilizat să fie obţinut din sursele regenerabile. Credem că din 2015 vom avea o răbufnire de dezvoltare a proiectelor de energie alternativă”, a comunicat Andrian Candu.

La final Candu a adăugat că datorită ultimii 4 ani Moldova a ajuns acum să acopere 40-45% din ceea ce a fost în anul 1989 ca nivel de viaţă. ”Trebuie să recuperăm foarte mult şi repede. Chiar dacă ne lăudăm cu creşterea economică, pentru a simţit cu adevărat dezvoltarea avem nevoie de creşteri mai mari de 10% pentru câţiva ani la rând. Cred că Ministerul Economiei a reuşit în ultimii 4 ani să-şi îndeplinească rolul şi cred că va juca un rol important şi în continuare”, a încheiat oficialul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite