Republica Moldova va semna pe 27 iunie Acordul de Asociere cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a adresat premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv cel de Liber Schimb, pe 27 iunie, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar UE-Republica Moldova. La ceremonia de semnare vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări-membre ale UE.

Declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău. „Acest eveniment va fi foarte important atât pentru Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană“, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Oficialul a felicitat guvernarea pentru progresele înregistrate în ultimii ani, mai ales din iulie 2011, când a vizitat pentru prima dată republica Moldova. Totodată, el a îndemnat politicienii moldoveni să explice cetăţenilor ce prevede Acordul de Asociere.

În altă ordine de idei, Herman Van Rompuy a chemat vecinii Republicii Moldova, inclusiv Rusia, „să respecte independenţa şi suveranitatea acestei ţări“. „Moldova a făcut această alegere, optând pentru o relaţie mai strânsă cu UE. Respingem orice fel de presiune externă“, a declarat demnitarul de la Bruxelles.

Zilele trecute, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ameninţat Chişinăul şi de la Tiraspol, şi de la Moscova că dacă va semna Acordul de Asociere cu UE, vor fi consecinţe grave.

De asemenea, preşedintele Consiliului European a spus că ieri miniştrii celor 28 de state-membre UE au condamnat declaraţiile lui Rogozin din Moldova sau care vizează Moldova, mai ales cele care încurajează separatismul. „Moldova este o ţară europeană şi un jucător-cheie chemată să restaureze pacea şi stabilitatea în această parte a Europei“, a adăugat oficialul de la Bruxelles.

Herman Van Rompuy a declarat că UE este gata să ajute Moldova şi în cazul altor presiuni din partea Rusiei, referindu-se la eventualele restricţii în cazul migranţilor moldoveni. „Aşa cum am deschis piaţa UE pentru vinurile moldoveneşti, atunci când Rusia a pus embargo, Bruxelles-ul este pregătit să contracareze şi alte presiuni din partea Rusiei. Suntem pregătiţi să vă acordăm ajutor şi în cazul unor măsuri în ceea ce-i priveşte pe migranţi“, a punctat oficialul.

Preşedintele Consiliului European a lăudat Guvernul de la Chişinău pentru că a negociat şi implementa într-un timp-record planul de acţiuni pe vize, ceea ce, în viziunea lui, reprezinţă „maturitate, responsabilitate şi posibilitate de a progresa“. Oficialul s-a referit şi la restanţele Moldovei - lupta cu corupţia, reforma justiţiei şi îmbunătăţirea climatului de afaceri. „Câteodată călătoria spre UE pare fără sfârşit, descurajantă. UE face eforturi ca reformele pe care le realizaţi să fie durabile şi de succes, iar Moldova să devină un stat modern şi democratic“, a menţionat reprezentantul UE.

Preşedinţii de parlamentelor statelor baltice şi nordice, care s-au adunat în premieră la Chişinău, au promis să ratifice Acordul de Asociere al Moldovei la UE în cel mai scurt timp

Premierul moldovean Iurie Leancă a spus, la rândul său, că vizita lui Van Rompuy la Chişinău reconfirmă încă o dată „la nivelul politic cel mai înalt“ că Republica Moldova are toată susţinerea UE şi că viitorul ţării este integrarea europeană.

Oficialul european a spus că este necesar ca politicienii să explice cetăţenilor care sunt beneficiile semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE.

„Urmărim o campanie de dezinformare împotriva UE, cu minciuni sfuntate, declanşată de adversarii opţiunii europene a ţărilor din Parteneriatul Estic. Nu văd, însă, cum s-ar putea face o comparaţie între opţiunea europeană şi o alta. Uniunea Europeană deschide accesul Republicii Moldova către o piaţă de 500 de milioane de consumatori cu o mare putere de cumpărare. Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este de 10 ori mai mare decât cel al statelor care vorbesc despre crearea unei Uniuni Euroasiatice”, a precizat Herman van Rompuy.

Totodată, înaltul oaspete i-a asigurat pe moldoveni că semnarea Acordului de Asociere nu le va schimba identitatea sau modul de viaţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite