Recomandări în pragul sărbătorilor de iarnă. Cum să eviţi incendiile sau furturile din locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii şi pompierii vin cu mai multe recomandări pentru moldoveni pentru a evita în perioada sărbătorilor de iarnă incendiile, accidentările sau furturile din locuinţe în cazul în care este planificată o vacanţă în afară.

Ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Diana Ţurcan, a declarat pentru IPN că se recomandă ca bradul să fie amplasat într-o încăpere separată, răcoroasă. În niciun caz pomul nu trebuie pus pe covor sau pe podeaua de lemn, ci doar pe un suport ignifug, cât mai departe de draperii, sobă, calorifer sau alte obiecte care se încălzesc. La decorarea pomului de Crăciun nu trebuie folosite lumânări, instalaţii de lumini artizanale sau defecte şi alte articole care ar putea genera incendii. Înainte de a fi puse pe brad, instalaţiile de lumini trebuie verificate.

O atenţie sporită trebuie acordată şi produselor de pirotehnie pentru că acestea prezintă un pericol sporit de incendiu, care poate fi evitat dacă se respectă riguros instrucţiunile. Focurile de artificii trebuie procurate doar din magazinele specializate.

Oamenii sunt îndemnaţi să fie prudenţi şi atunci când decid de sărbători să plece de acasă, să se asigure că focul în sobă este stins, iar toate aparatele electrice sunt scoase din priză.  Copiii nu trebuie lăsaţi fără supraveghere.

În acelaşi timp, dacă lipsesc mai mult timp de acasă, oamenii sunt sfătuiţi să roage un vecin să le verifice corespondenţa din cutia poştală şi să supravegheze perimetrul locuinţei. De asemenea, oamenii sunt îndemnaţi să asigure un iluminat corespunzător în scara blocului sau a casei în care locuiesc.

Poliţia recomandă să nu fie păstrate acasă sume importante de bani. În cazul în care integritatea corporală sau viaţa este în pericol, poliţia le recomandă cetăţenilor să renunţe la bunurile vizate de agresor. În situaţiile în care sunt agresate în stradă,  persoane sunt îndemnate să strige după ajutor.

Pe parcursul anului 2015, în ţară s-au înregistrat peste 2500 de cazuri de furturi din case şi apartamente. Doar în perioada sărbătorilor de iarnă 25.12.14 – 15.01.2015, s-au comis circa 180 de infracţiuni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite