Reacția Chișinăului la acuzațiile Moscovei cu privire la alegerile prezidențiale: Interferențe maligne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova neagă declarațiile reprezentanților Rusiei, potrivit cărora alegerile prezidențiale au fost „cele mai nedemocratice”, subliniind că Moscova continuă să interfereze în mod malign în afacerile interne ale Chișinăului.

MAE susține că Moscova critică nefondat pentru a manipula opinia publică. FOTO: Arhivă
MAE susține că Moscova critică nefondat pentru a manipula opinia publică. FOTO: Arhivă

,,Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către reprezentanții autorităților ruse privind alegerile desfășurate în țara noastră nu corespund realității. Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale, fapt confirmat de rapoartele preliminare ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor. Aceleași rapoarte au salutat rezistența Republicii Moldova în fața asaltului fără precedent asupra democrației sale cu implicarea forțelor ostile din afara țării”, au menționat angajații Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 

Totodată, reprezentanții MAE subliniază că ,,criticile nefondate” au fost lansate de Moscova pentru a manipula ,,opinia publică”.

,,Aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne. Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației”, au adăugat aceștia. 

Oficialii moldoveni accentuează că ,,comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice. Totuși, le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii Republicii Moldova”.

Acuzațiile Moscovei 

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe și una dintre portavocile Kremlinului, susține că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova învinse de pro-europeana Maia Sandu au fost ,,cele mai nedemocratice” din istoria postsovietică a statului, accentuând că victoria, asigurată în mare parte datorită sprijinului din partea moldovenilor din străinătate, a scos la iveală o ,,diviziune profundă” în societatea moldoveană.

,,Fără exagerare, aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală de la independenţa Republicii Moldova, caracterizată printr-o represiune fără precedent împotriva opoziţiei şi a presei independente, în special de limbă rusă, prin amestecul deschis al ţărilor occidentale în procesul electoral şi prin utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorităţi”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a structurii ruse, susținând că tratamentul aplicat de Chişinău cetățenilor moldoveni din Rusia ,,merită o menţiune specială”. 

,,Pentru diaspora moldovenească din ţara noastră, al cărei număr este estimat la 500.000, au fost deschise doar două secţii de votare, la fel ca în primul tur, în timp ce în Europa de Vest şi America de Nord, unde trăiesc şi aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secţii de votare, iar în mai multe ţări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondenţă”, a adăugat reprezentanta MAE rus. 

În ceea ce privește divizarea societății moldovene, Moscova susține că a fost ,,provocată de politica lipsită de viziune a liderilor ţării şi de interferenţa flagrantă din partea Occidentului”, susținând că mulți moldoveni își doresc apropierea de Rusia.

,,Aceşti alegători au confirmat că se opun demontării identităţii naţionale moldovene şi statutului neutru consacrat de Constituţie şi caută să menţină legăturile vechi de secole cu Rusia, un prieten de încredere al poporului moldovenesc iubitor de libertate", a conchis Maria Zaharova.

Mai mult, Federația Rusă, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunțat scrutinul prezidențial, calificându-l drept incorect, pe motiv că sute de mii de moldoveni care trăiesc în Rusia nu au avut oportunitatea de a-și exercita dreptul de vot spre deosebire de moldovenii din Occident.

,,Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”, a declarat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului mai afirmă că legitimitatea realegerii Maiei Sandu în funcția de președintă poate fi contestată pentru că majoritatea cetățenilor care trăiesc în Republica Moldova și-au dat votul contra Maiei Sandu.

,,În ceea ce priveşte doamna Maia Sandu, ea nu este, în opinia noastră, preşedintele ţării ei, pentru că chiar în ţară majoritatea populaţiei nu a votat pentru ea şi vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Contradicţiile vor continua în mod cert", a mai spus Peskov, acuzând guvernarea de la Chișinău că nu-și dorește relații bune cu Rusia, iar opoziţia din Republica Moldova este ținta unui atac, membrii ei fiind încătușați sau percheziţionaţi.

Discreditarea alegerilor

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că declarațiile lui socialistului Igor Dodon, oligarhului fugar Ilan Șor, precum și informațiile furnizate de bloggeri ruși și afirmațiile reprezentanților regimului de la Kremlin fac parte dintr-o operațiune de discreditare a turului doi al alegerilor prezidențiale și a învingătoarei Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite