Raport SUA: Moldova nu dispune de rezerve recuperabile de gaze de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe teritoriul Republicii Moldova nu există rezerve de gaze de şist recuperabile cu tehnologia actuală, potrivit primelor estimări detaliate ale guvernului SUA privind răspândirea în lume a acestui tip de resurse.

Hărţile prezentate în amplul studiu realizat de Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA) şi dedicat gazului de şist, arată că zăcămintele se află chiar în vecinătatea Republicii Moldova. Altfel spus savanţii americani nu văd deocamdată ţara noastră să dispună de rezerve de perspectivă, care ar putea fi extrase.

În schimb statele vecine dispun de rezerve uriaşe de această resursă energetică. Potrivit EIA România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi. În consecinţă România se plasează pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist, după Polonia (4.190 miliarde metri cubi) şi Franţa (3.879 miliarde metri cubi).

În Europa, excluzând Rusia şi Ucraina, rezervele nedescoperite de gaze de şist sunt estimate de EIA la un total de 13.308 miliarde metri cubi, de peste 3 ori mai mult faţă de rezervele dovedite estimate la 4.105 metri cubi.

După Polonia, Franţa şi România, în topul rezervelor de gaze de şist din UE urmează Danemarca (906 miliarde metri cubi), Marea Britanie şi Olanda (736 miliarde metri cubi fiecare), Bulgaria şi Germania (481 miliarde metri cubi fiecare), respectiv Suedia (283 miliarde metri cubi) şi Spania (226 miliarde metri cubi).

Rusia are de asemenea rezerve substanţiale de gaze de şist, estimate la 8.126 miliarde metri cubi, volum de câteva ori mai mic faţă de rezervele convenţionale ale ţării.

Ucraina are rezerve de gaze de şist estimate la 3.624 metri cubi, potrivit raportului. Una dintre platfprmele ce conţin rezerve de gaz de şist începe chiar în vestul Ucrainei şi se extinde până în sudul României, trecând la zeci de kilometri de teritoriul Republicii Moldova.

Raportul relevă că aproximativ 10% din rezervele globale de petrol şi aproape o treime din rezervele de gaze naturale se găsesc în zăcăminte situate sub formaţiuni de roci de şist, în Statele Unite şi alte 41 de ţări unde explorarea acestor depozite este în fazele iniţiale.
Studiul, întocmit de firma de consultanţă Advanced Resources International sub contractul Agenţiei pentru Informaţie în domeniul Energiei, scoate în evidenţă că Polonia, căreia îi acordă un capitol special, are una dintre cele mai favorabile infrastructuri din Europa pentru dezvoltarea gazului de şist. Până în aprilie 2013 în Polonia au fost forate 43 de puţuri test, dar unele rezultate au fost dezamăgitoare. Această ţară are cel mai abiţios plan de dezvoltare a industriei gazului de şist, prin care speră să-şi câştige de la Rusia independenţa energetică.

Clasamentul mondial al resurselor de gaz de şist este condus de departe de China, urmată de Argentina şi Algeria. Singurele ţări în care gazele de şist sunt extrase în cantităţi comerciale, SUA şi Canada, se plasează pe locurile patru respectiv cinci. La nivel global, rezervele de gaz de şist reprezintă 32% din rezervele totale de gaze naturale.

Industria gazelor de şist este contestată de activiştii de mediu, care susţin că accesarea zăcămintelor, mai greu accesibile faţă de depozitele tradiţionale de gaze naturale, poate contamina apele subterane cu substanţe chimice.

SUA a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din lume şi şi-a asigurat securitatea energetică prin exploatarea la scară largă a zăcămintelor de şist, printr-un proces tehnic considerat periculos pentru mediu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite