Pro Moldova şi Platforma DA au avut o rundă de consultări: A fost agreată necesitatea învestirii unui nou Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament chisinau foto Facebook Andrian Candu

Reprezentanţii grupului parlamentar Pro Moldova au avut o rundă de consultări cu reprezentanţii fracţiunii Platforma Demnitate şi Adevăr, la care au discutat situaţia social-politică şi economică din R. Moldova. Într-un comunicat de presă se precizează că „părţile au abordat problema incompetenţei probate a actualului Executiv şi au agreat necesitatea învestirii unui Guvern anti-criză”.

„Deputaţii au expus viziunea lor asupra problemelor stringente din economie, precum şi au prezentat măsurile urgente care urmează să fie întreprinse pentru susţinerea mediului de afaceri, fermierilor, precum şi a persoanelor care au pierdut locul de muncă. O atenţie aparte a fost acordată crizei sanitare şi situaţiei lucrătorilor medicali impuşi să activeze într-un regim excepţional şi lăsaţi fără susţinere din partea Guvernului. De asemenea, a fost discutată agenda parlamentară, în contextul problemelor cu care se confruntă oamenii pe perioada pandemiei”, se spune în comunciat.

Amintim că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că formaţiunea sa are deja lista noului Cabinet de Miniştri şi că este gata să-şi asume guvernarea, deşi fracţiunea sa este formată doar din 11 deputaţi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este dispusă să-l sprijine pe Andrei Năstase la funcţia de premier, dacă vor fi 51 de voturi în Parlament. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la fel, a declarat că este gata să sprijine învestirea Guvernului Platformei DA.

Noul Guvern poate fi învestit doar dacă votează şi deputaţii Partidului Şor. Maia Sandu a afirmat că nu va vota un Guvern care să depindă de voturile Partidului Şor, condus de Ilan Şor, condamnat de prima intanţă la şapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului şi care se află în căutare internaţională. Reacţia Maiei Sandu este de înţeles, pentru că asocierea cu Ilan Şor ar putea-o discredita, fapt ce nu-i convine mai ales că au rămas zile numărate până la prezidenţiale. 

Precizăm că toate fracţiunile de opoziţie - PAS (15 mandate), Platforma DA (11), Partidul Şor (9), Pro Moldova (14) şi deputatul neafilat Octavian Ţîcu au în total 51 de voturi, la limită, dar suficient pentru a învesti în funcţie un nou Guvern şi a forma o nouă majoritate parlamentară. La modul practic, lucrurile stau altfel. Din cauză că deputatul Ilan Şor nu se află în R. Moldova, fiind anunţat în căutare internaţională în dosarul fraudelor bancare, iar Ştefan Gaţcan şi-a depus mandatul, partidele de opoziţie au 49 de mandate şi nu le ajung două voturi pentru demiterea şi învestirea unui nou Guvern. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite