Privatizare controversată prin hotărâre judecătorească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetători din Japonia în vizită la Institutul Eliri FOTO mold-nanonet.eu
Cercetători din Japonia în vizită la Institutul Eliri FOTO mold-nanonet.eu

Statul a fost obligat de instanţă să vândă companiei Pietriş din Vatra pachetul de acţiuni de 63,83% deţinut la Institutul de cercetări ştiinţifice „Eliri“

Deşi ultima rudă de privatizare s-a terminat încă pe 18 iulie, rezultatul fiind unul derizoriu, săptămâna trecută s-a anunţat că încă o întreprindere de stat a fost înstrăinată. Este vorba de Institutul de cercetări ştiinţifice „Eliri“, pachetul de 63,83% de acţiuni deţinut de stat fiind vândut contra sumei de 8,12 milioane de lei.

Noul proprietar, un consilier municipal

Institutul a devenit proprietatea companiei SA Pietriş din Vatra, care extrage şi prelucrează pietriş şi este controlată de omul de afaceri Iurie Nastas, consilier municipal în Chişinău din partea Partidului Liberal. Tranzacţia de vânzare a pachetului Guvernului a fost confirmată de administraţia Agenţiei Proprietăţii Publice (APP).

„Mai multe informaţii vor fi oferite mai târziu, printr-un comunicat de presă“, a răspuns scurt Ludmila Balan, şefă-adjunctă a Direcţiei Privatizare din cadrul APP, refuzând să dezvăluie valoarea tranzacţiei şi firma care a cumpărat fosta întreprindere a statului. Pentru a ne oferi detalii despre operaţiune, şefa direcţiei, Dorina Cebotarean, ne-a cerut o cerere oficială, în scris.

Concurs fără învingători

Privatizarea Institutului „Eliri“ este una surprinzătoare, din moment ce întreprinderea nu a figurat în listele celor două runde din acest an. În schimb, fusese scoasă la mezat în noiembrie-decembrie 2013. Atunci, au fost depuse două cereri de cumpărare, dar comisia de concurs nu a desemnat niciun câştigător, iar motivele nu le-au fost fost explicate ofertanţilor. Potrivit unor surse, la mijloc ar fi fost faptul că autorităţile şi-ar fi dat seama că pot obţine un preţ mai bun pentru acest activ.

SA Pietriş a contestat în judecată decizia autorităţilor, cerând ca aceasta să fie anulată şi APP să fie obligată să semneze contractul de privatizare. După ce două instanţe au dat câştig de cauză companiei, APP a semnat contractul, chiar dacă putea face recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Institutul de cercetări ştiinţifice „Eliri“ este specializat în nanotehnologii, construcţii de aparate, tehnică informaţională, radioelectronică şi microelectronică. Întreprinderea dispune de spaţii de peste 9.000 de metri pătraţi şi un hectar de teren aferent în Chişinău.

Anul trecut, veniturile institutului s-au cifrat la 6,5 milioane de lei, în creştere cu 1,5 milioane de lei, iar profitul a constituit 357.000 de lei.
În afară de SA Pietriş, acţionar la „Eliri“ mai sunt fondul de investiţii „Europa-Trust“ (15,4%) şi o persoană fizică (5,4%), iar restul sunt pachete mici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite