Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a condus pe ultimul drum pe Papa Francisc, alături de zeci de lideri
0Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la Vatican alături de zeci de lideri mondiali la funeraliile Papa Francisc, menționând că i-a adus ,,un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”.

,,Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. În numele cetățenilor Republicii Moldovei, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a afirmat Maia Sandu.
Adio, Papa Francisc!
Președinți, membri ai familiei regale și simpli oameni îndurerați și-au luat rămas bun de la Papa Francisc în data de 26 aprilie în cadrul unei ceremonii funerare solemne, unde un cardinal a făcut un apel pentru ca moștenirea pontifului: grija pentru migranți, cei defavorizați și mediu să fie păstrată vie, conform ,,Reuters”.
Președintele american Donald Trump, care a avut conflicte cu papa pe aceste teme, a stat alături de demnitarii străini alături de sicriul lui Francisc, în vasta Piață Sfântul Petru.
De cealaltă parte stăteau cardinalii care vor alege succesorul lui Francisc într-un conclav ce va avea loc luna viitoare, hotărând dacă noul papă ar trebui să continue inițiativa pontifului decedat pentru o biserică mai deschisă sau să cedeze conservatorilor care doresc o revenire mai tradițională.
Papa Francisc, care a condus biserica timp de 12 ani, a murit luni la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.
„Bogată în căldură umană și profund sensibilă la provocările vremurilor noastre, personalitatea Papei Francisc a împărtășit cu adevărat neliniștile, suferințele și speranțele acestei epoci”, a spus cardinalul italian Giovanni Battista Re, care a prezidat slujba de înmormântare.
În limbaj spiritual, cardinalul Re, în vârstă de 91 de ani, a transmis un mesaj simplu: nu se poate da înapoi. Primul pontif din America Latină a fost „atent la semnele timpului și la ceea ce Duhul Sfânt trezea în Biserică”, a mai spus el.
Francisc a cerut în mod repetat încetarea conflictelor pe durata pontificatului său. Înmormântarea sa a oferit o ocazie pentru Donald Trump, care face eforturi pentru un acord de încheiere a războiului Rusiei cu Ucraina, să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în interiorul Bazilicii Sfântul Petru. Aplauze s-au auzit când sicriul lui Francisc, împodobit cu o cruce mare, a fost adus din bazilică în piața scăldată de soare de către 14 purtători de sicriu cu mănuși albe, la începutul slujbei.
Vaticanul a estimat că peste 250.000 de persoane au participat la ceremonie, umplând până la refuz piața și străzile din jur. Mulțimea a aplaudat puternic la finalul slujbei, când organizatorii au ridicat sicriul și l-au înclinat ușor pentru ca mai mulți oameni să-l poată vedea. Vederile aeriene ale Vaticanului au arătat un mozaic de culori: negru de la ținutele sumbre ale liderilor lumii, roșu de la veșmintele celor aproximativ 250 de cardinali, movul purtat de unii dintre cei 400 de episcopi și albul purtat de cei 4.000 de preoți prezenți.
După înmormântare, în timp ce clopotele mari ale Bazilicii Sfântul Petru băteau a jale, sicriul a fost așezat într-un papamobil decapotabil și purtat prin inima Romei până la Bazilica Santa Maria Maggiore. Francisc, care a evitat adesea fastul și privilegiile papale, ceruse să fie înmormântat acolo, și nu în Bazilica Sfântul Petru, fiind pentru prima dată în mai bine de un secol când un papă este îngropat în afara Vaticanului. Înmormântarea propriu-zisă a avut loc în privat. Papamobilul a părăsit Vaticanul prin Poarta Perugino, o intrare laterală aflată la doar câțiva pași de Casa Santa Marta, reședința unde Francisc a ales să trăiască, în locul apartamentelor renascentiste somptuoase din palatul papal. Mulțimi estimate de poliție la aproximativ 150.000 de oameni au mărginit traseul de 5,5 km până la Santa Maria Maggiore. Scena semăna cu numeroasele plimbări cu papamobilul pe care Francisc le-a făcut în cele 47 de călătorii ale sale în toate colțurile lumii. Unii dintre cei din mulțime fluturau pancarte, iar alții aruncau flori spre sicriu. Strigau „Viva il Papa” (trăiască Papa) și „Ciao, Francesco” (la revedere, Francisc) în timp ce procesiunea trecea pe lângă monumentele antice ale Romei, inclusiv Colosseumul.
Printre ceilalți șefi de stat care au participat la funeralii s-au numărat președinții din Argentina, Franța, Gabon, Germania, Filipine și Polonia, alături de prim-miniștrii Marii Britanii și Noii Zeelande, dar și numeroși membri ai familiilor regale, inclusiv regele și regina Spaniei.
Ultima dorință
Francisc, primul papă non-european din aproape 13 secole, a luptat pentru a remodela biserica, alăturându-se celor săraci și marginalizați, în timp ce a provocat națiunile bogate să ajute migranții și să combată schimbările climatice.
„Francisc a lăsat tuturor o mărturie minunată de umanitate, de viață sfântă și de paternitate universală”, se arată într-un rezumat oficial al pontificatului său, scris în latină, așezat lângă trupul său.
Tradiționaliștii s-au opus eforturilor sale de a face biserica mai transparentă, în timp ce apelurile sale pentru încetarea conflictelor, a diviziunilor și a capitalismului sălbatic au rămas adesea fără ecou. Papa și-a dus dorința pentru simplitate până în funeralii, rescriind ritualul funerar elaborat, întins pe mai multe volume, folosit anterior. De asemenea, a renunțat la tradiția papală a celor trei sicrie interconectate din chiparos, plumb și stejar. În schimb, a fost așezat într-un singur sicriu din lemn căptușit cu zinc. Pe mormântul său este inscripționat simplu „Franciscus”, numele său în latină. Deasupra plăcii de marmură este agățată o replică a crucii simple, cu întărituri de fier, pe care o purta în jurul gâtului.
Atenția se va îndrepta acum către cine ar putea fi succesorul său. Conclavul, care are loc în mare secret, probabil nu va începe înainte de 6 mai și s-ar putea să dureze câteva zile până să înceapă, pentru a le permite cardinalilor să se reunească în întâlniri regulate în prealabil, pentru a se cunoaște mai bine și a evalua starea actuală a Bisericii, afectată de probleme financiare și diviziuni ideologice, conform sursei media.