Politica externă a Chișinăului. Maia Sandu a stabilit prioritățile pentru 2025: Să răspundă direct nevoilor oamenilor

0
Publicat:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a stabilit în cadrul unei videoconferințe cu ambasadorii moldoveni prioritățile politicii externe pentru anul viitor, cap de listă fiind aderarea țării la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a stabilit prioritățile politicii externe pentru anul 2025. FOTO: Presedinte.md
Maia Sandu a stabilit prioritățile politicii externe pentru anul 2025. FOTO: Presedinte.md

„Aderarea la Uniunea Europeană este prioritatea primordială a politicii externe, reconfirmată și de cetățeni prin vot la referendumul constituțional. Progresul în negocierile de aderare este esențial pentru viitorul Republicii Moldova. Pe acest drum, este important să livrăm rezultate imediate pentru oameni și mediul de afaceri, precum eliminarea permanentă a cotelor pentru exporturile agricole în Uniunea Europeană, aderarea la Zona unică de plăți în euro (SEPA) și reducerea tarifelor la roaming”, a afirmat lidera de la Chișinău. 

Printre prioritățile politicii externe se numără și grăbirea deblocării planului de creștere economică pentru Republica Moldova pentru anii 2025-2027. În valoare de 1,8 miliarde de euro, acesta va stimula economia, va crea locuri de muncă și va atrage investiții în infrastructură.

Cele din domeniul securității și rezilienței includ ,,consolidarea cooperării cu partenerii europeni și internaționali pentru a crește capacitatea Republicii Moldova de apărare și gestionare a provocărilor de tip hibrid, inclusiv cele din domeniul energetic. Totodată, participarea Moldovei în misiuni de menținere a păcii și sprijinirea altor state în situații de urgență reflectă angajamentul țării noastre pentru stabilitate și securitate regională”.

Președinta Republicii Moldova a subliniat că politica externă a statului său ,,trebuie să răspundă direct nevoilor oamenilor, fie că locuiesc în țară sau peste hotare”, subliniind ,,importanța promovării intereselor cetățenilor și sprijinirea dezvoltării economice”.

În timpul discuțiilor, lidera de la Chișinău a trecut în revistă rezultatele politicii externe care au adus avantaje moldovenilor. 

,,Deschiderea a 20 de rute aeriene noi, recunoașterea permiselor de conducere cu Spania, Israel, Franța și Grecia, semnarea acordurilor privind securitatea socială cu Italia, Spania și Letonia, precum și creșterea exporturilor agricole în UE prin ridicarea cotelor pentru șapte produse”, a menționat Maia Sandu.

Cerințe pentru ambasadori

Ea a avut mai multe solicitări pentru diplomați, printre care implicarea activă în promovarea diplomației economice.

,,Să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură modernă, energie verde și tehnologiile informaționale și să negocieze noi acorduri de liber schimb, care să extindă accesul produselor moldovenești pe piețele externe”, au informat reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

În ceea ce privește relațiile cu diaspora, președinta Maia Sandu a cerut ,,accelerarea negocierilor pentru semnarea acordurilor bilaterale privind recunoașterea permiselor de conducere cu România, Italia, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite, precum și finalizarea acordurilor de protecție socială cu Franța, Canada, Israel și Elveția. Totodată, extinderea rețelei consulare, prin deschiderea unei ambasade la Astana și a două consulate în Statele Unite ale Americii, la Chicago și Sacramento, va face ca serviciile consulare să fie mai accesibile pentru moldovenii din afara țării”. 

Drumul Chișinăului spre Uniune

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în data de 3 martie 2022, la peste o săptămână după începerea războiului din Ucraina. A obținut statutul de țară candidată la Uniune în luna iulie a aceluiași an, în același timp cu Ucraina.

Pe 15 iunie 2024, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Președinția belgiană a Consiliului UE.

Însă, la masa de tratative, cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și pot dura mult, durata lor variind în funcție de mai multe aspecte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite