Pirkka Tapiola: Nu mai putem spune că Moldova e în pas cu Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia UE desfăşoară o campanie de informare pentru antreprenorii mici şi mijlocii din Republica Moldova. FOTO: Adevărul
Delegaţia UE desfăşoară o campanie de informare pentru antreprenorii mici şi mijlocii din Republica Moldova. FOTO: Adevărul

Antreprenorii moldoveni susţin că nu au o piaţă de desfacere pentru produsele autohtone şi susţinere financiară pentru dezvoltarea afacerilor agricole. Aceştia îşi doresc mai multe parteneriate de comerţ liber cu ţările din Uniunea Europeană.

Progres în afaceri, proiecte de finanţare nerambursabilă, credite preferenţiale, parteneriate noi şi schimb de bune practici cu UE sunt câteva aşteptări ale oamenilor de afaceri. Aceştia au participat la Forumul Regional „Asistenţa UE pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova” organizat de Delegaţia UE în Republica Moldova. 

Afacerile mici dezvoltă economia ţării

Antreprenorul Leon Buza are o brutărie şi aprovizionează cu pâine şapte sate din raionul Nisporeni. A venit la forum pentru a se informa privitor la obţinerea unui grant european. „Băncile comerciale din ţara noastră nu oferă credite privilegiate. Noi ne îndeplinim obligaţiunile şi plătim impozitile la stat. Oamenii aşteaptă cu mare plăcere să lucreze acasă, deoarece nu toţi stau cu gândul să plece. Nu vedem altă ieşire decât cu ajutorul banilor din UE. Avem nevoie de bani pentru reutilarea brutăriei noastre. Avem nevoie de tehnică agricolă pentru prelucrarea pământului nostru şi a altor oameni”, spune Leon Buza din satul Bălăureşti, raionul Nisporeni. 

Fermierii susţin că agricultura în ţara noastră este în pre-faliment. Ratele creditelor sunt mari şi fiermierii nu-şi permit o asemenea finanţare. „Circa 70% dintre producătorii agricoli sunt în faliment. Niciodată nu am avut aşa situaţie în ţară. Cea mai bună oportunitate de finanţare a fost creditul polonez, dar care până la urmă nu a fost acceptat de către autorităţile de la Chişinău. În anul 2016 va fi închis acest credit, deoarece expiră termenul de valabilitate”, afirmă Victor Avram, producător agricol de fructe şi struguri din raionul Străşeni. 

Preşedintele Asociaţiei Europene pentru Tinerii Antreprenori din Republica Moldova, Alexandrina Robu, este interesată de granturi pentru ecologie, turism rural, energia regenerabilă şi agricultură. 

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, susţine că forumul face parte dintr-o campanie de comunicare a UE cu oamenii de afaceri din clasa mijlocie. „Sutem aici pentru voi, nu pentru elită şi politicieni. Pentru cei care vor să muncească şi să dezvolte ţara la ei acasă. Ne dorim o vecinătate în care oamenii se simt bine, economiile oamenilor cresc şi legea este asigurată. Uitându-ne la evoluţiile din ultimul an, nu mai putem spune că Moldova este în pas cu UE, îmi pare rău că spun asta, dar ne-am decis să numim campania «Europa pentru Moldova». Rolul IMM-urilor în dezvoltarea economiei este unul important. În Europa peste 90% sunt afaceri mici şi mijlocii. Acesta este modul economic şi social fiabil pentru dezvoltarea economiei”, spune Pirkka Tapiola. 

Tapiola a mai menţionat că dacă antreprenorii moldoveni vor exporta în UE, automat vor putea exporta oriunde în lume. „Piaţa de desfacere din UE este deschisă. Fluxurile de investiţii către Moldova sunt mici, deoarece corupţia şi justiţia mai au mult de lucru. Investitorii nu vin dacă nu au garanţia că nu vor fi nevoiţi să ofere mită. Moldova dispune de planuri de acţiuni şi strategii de promovare, doar că trebuie implementate. E timpul să treceţi la acţiuni, să nu rămâneţi doar la ideile scrise pe hârtie”, a adăugat ambasadorul UE. 

Exporturile pe piaţa UE reprezintă 62% din totalul exporturilor moldoveneşti. UE oferă o piaţă de desfacere cu 500 de milioane de consumatori şi are un PIB de 13 trilioane euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite