Natalia Gherman: „Chişinăul nu se aşteaptă la reacţii negative din partea statelor Uniunii Europene privind vizele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Ghermna, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene FOTO Adevărul
Natalia Ghermna, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene FOTO Adevărul

„Chişinăul nu se aşteaptă la reacţii negative din partea niciuneia dintre ţările Uniunii Europene în ceea ce priveşte propunerea de ridicare a regimului de vize pentru moldoveni“, a declarat vicepremierul Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

„În cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius nu va fi abordată problematica liberalizării regimului de vize într-un mod individual pentru un stat partener. Însă după summit, Comisia Europeană s-a angajat să prezinte propunea legislativă Consiliului Statelor membre ale Uniunii Europene şi Parlamentului European, după cum presupune procedura existentă în Uniunea Europeană. Deocamdată nu ne aşteptăm la reacţii negative din partea niciunuia dintre statele membre ale Uniunii Europene“, a spus ministrul.

Natalia Gherman a menţionat că este dificil de a face o precizare sau de a vorbi cu exactitate despre când se va încheia procesul decizional privind ridicarea regimului de vize. Dar este nevoie de aprobare până la finalizarea mandatului actualului legislativ european, ceea ce înseamnă finele lunii martie, anul 2014. Natalia Gherman spune că, după recomandarea făcută de Comisia Europeană privind ridicarea regimului de vize, este destul de optimistă că acest lucru va avea loc.

Dacă se va aproba, toţi cetăţenii Republicii Moldova care vor avea paşaportul biometric se vor bucura de regimul fără vize. Întrebată despre micşorarea costului pentru obţinerea paşaportului biometric, ministrul a spus că preţul paşaportului biometric moldovenesc este cel mai rezonabil, dacă se face comparaţie cu alte state din regiunea Europa Centrală şi Europa de Sud-Est, din care facem parte.

Ministerul a mai spus că regim liberalizat de călătorii pentru cetăţenii Republicii Moldova ar însemna, de fapt, călătorii de scurtă durată în spaţiul Schengen, ceea ce în termeni practici înseamnă perioada de aflare timp de 90 de zile, pe parcursul unei perioade de şase luni – fie fără niciun fel de întrerupere, fie cumulativ.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite