Medicul Adrian Belîi: Principala sursă de transmitere a COVID-19 sunt tinerii asimptomatici care nu respectă măsurile de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare dezamăgire a medicului este atunci când oamenii nu conştientizează pericolul pe care îl prezintă noul coronavirus şi continuă să neglijeze măsurile de protecţie recomandate. SURSA FOTO msmps.gov.md
Cea mai mare dezamăgire a medicului este atunci când oamenii nu conştientizează pericolul pe care îl prezintă noul coronavirus şi continuă să neglijeze măsurile de protecţie recomandate. SURSA FOTO msmps.gov.md

De aproximativ opt luni îşi riscă viaţa împreună cu echipa de medici, asistente şi infirmiere pentru a-i ajuta pe pacienţii bolnavi de COVID-19. În această perioadă, a trecut prin grele încercări, însă a găsit forţe pentru a se lupta cu boala cu care se confruntă o lume întreagă. Vorbim despre şeful Departamentului de anestezie şi terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Dr. Adrian Belîi.

Adrian Belîi este zilnic alături de pacienţii bolnavi de COVID-19, care ajung la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău. Potrivit medicului, dacă la  începutul pandemiei marea provocare în lupta cu virusului SARS-CoV-2 era organizarea corectă a proceselor, formarea echipelor medicale, depăşirea anxietăţii şi fricii, acum, cea mai mare dificultate este obţinerea rezistenţei faţă de volumul mare de muncă. „La moment, totul este sub control, facem faţă numărului mare de pacienţi, dar activăm într-un regim de supra-solicitare fizică şi emoţională, care durează deja de mult timp. Problema este că nu ştim când se va finaliza cu certitudine acest regim de muncă”, menţionează profesorul.

Medicul spune că într-un timp scurt, el şi colegii săi, s-au familiarizat cu formele complicate de boală şi leziunile pulmonare, dar şi ale altor organe, deosebit de agresive, pe care, până acum, le întâlneau foarte rar. „Prima impresie despre acest virus care s-a dovedit, ulterior, a fi una eronată, a fost faptul că va fi un val epidemic, care va trece în trei-patru luni. Acum este clar că epidemia va persista un timp indefinit de lung. Al doilea lucru a fost constatarea faptului că după însănătoşire în societate nu există acea imunitate colectivă. Studiile pe contingente foarte mari de pacienţi, în special, cele efectuate de specialiştii spanioli, care au testat aproape toţi pacienţii trataţi de COVID-19, au demonstrat că, de fapt, nu există o imunitate colectivă, ceea ce înseamnă că această epidemie se va repeta, dacă nu se vor respecta şi menţine măsurile de precauţie un timp îndelungat. A treia constatare, pur medicală, s-a dovedit a fi faptul că majoritatea absolută a antiviralelor şi a altor preparate care ar trebui să inhibe virusul, nu au practic niciun efect. Tratamentul care poate face o anumită diferenţă este cel anticoagulant, oxigenoterapia, corticoterapia de scurtă durată şi asistenţa ventilatorie non-invazivă, care de fapt şi reprezintă fundamentul tratamentului actual al maladiei”, punctează profesorul.

Până acum, în Institutul de Medicină Urgentă din capitală au fost internaţi peste 1.000 de pacienţi cu forme grave de COVID-19. 70 la sută dintre ei s-au reîntors acasă, în familii, şi se bucură în continuare de viaţă. „Printre persoanele tratate, avem şi aşa-numitele istorii de succes. Este vorba despre cei care s-au vindecat după o lună şi jumătate sau două luni de ventilare artificială şi multe alte intervenţii terapeutice. Fiecare persoană venită aici luptă pentru viaţă cu ajutorul nostru şi pe majoritatea reuşim să-i salvăm. Partea regretabilă este că noi nu putem controla situaţia la formele foarte grave, celelalte 30 la sută fiind persoanele decedate, printre care, din păcate, se află şi rudele, prietenii şi oamenii apropiaţi nouă. Chiar şi în aceste circumstanţe, nu putem face nimic. Este un virus nemilos”, menţionează Adrian Belîi. 

Şeful Departamentului de ATI din cadrul Institutului de Medicină Urgentă susţine că este datoria fiecăruia să contribuie la prevenirea răspândirii virusului. Doctorul îi atenţionează, în special pe tineri, să fie mai responsabili. „Eşti tânăr, te simţi practic sănătos, ai simptome minore care pot fi de obicei ignorate, însă răspândeşti virusul şi dacă acesta nu este neutralizat prin spălarea sau dezinfectarea mâinilor sau purtarea corectă a măştii de protecţie, poate fi transmis mai departe şi poate fi preluat de alte persoane care sunt mai sensibile la virus şi, posibil, nici ele nu se protejează”, spune Adrian Belîi. „Potrivit studiilor, principala sursă de transmitere a virusului COVID-19 o reprezintă tinerii infectaţi cu forme asimptomatice de boala, care nu se protejează şi pseudo-purtătorii de mască”.

Medicul spune că lucrătorii medicali îşi doresc şi ei să fie alături de cei dragi şi să rămână sănătoşi. „În spatele nostru sunt părinţii, copiii, prietenii, care fac şi ei parte din această societate. Promovând măsurile de siguranţă, îi protejăm şi pe ei indirect de acest risc. Şi dacă cădem noi, figurat vorbind, îi punem pe ei în pericol. Aceasta este o motivaţie foarte puternică de a continua lupta cu COVID-19”, punctează Adrian Belîi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite