Lukaşenko acuză Occidentul că vrea să pună umărul la anexarea unui oraş din Belarus: „E un război diplomatic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TASS
FOTO TASS

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşasenko, afirmă că împotriva Belarusului se desfăşoară un „război hibrid” şi „un război diplomatic” cu scopul de a destabiliza situaţia din ţară şi de a anexa oraşul Grodno la Polonia.

Aleksandr Lukaşenko a acuzat Polonia şi Lituania că nu doar că cer alegeri prezidenţiale noi în Belarus, dar şi că se implică în treburile interne ale ţării. „E un răboi diplomatic pe faţă”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de TASS.

Lukaşenko e de părere că Polonia şi Lituania sunt sprijinite de Occident în tentativa de a destabiliza situaţia din Belarus, dar şi în ceea ce priveşte anexarea oraşului Grodno la Polonia, subliniind că cei care intenţionează să anexeze oraşul Grodno vor suferi un fiasco.

„Voi vedeţi aceste afirmaţii precum că, dacă Belarus se va destrăma, oraşul Grodno îi va reveni Poloniei. Ei (Occidentul) deja deschis vorbesc despre asta. Dorm şi visează. Nimic nu le va reuşi în acest sens. V-o spun sigur”, a menţionat liderul de la Minsk.

Preşedintele belarus a accentuat că în acest moment ţara este nevoită să cheltuie sume financiare enorme pentru a stabiliza situaţia la frontiera de vest, acolo unde Ministerul Apărării de la Minsk a dislocat trupe militare.

Amintim că Ministerul Apărării de la Minsk organizează, la ordinul preşedintelui Lukaşenko, „exerciţii tactice complexe” lângă Grodno, oraş care se află la frontiera belarusă cu Lituania şi Polonia, după ce Lukaşenko a anunţat că a observat anumite mişcările ale trupelor NATO de pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei, în apropiere de frontiera cu Belarus. Lukaşenko chiar a descris cum intenţionează NATO să ocupe vestul Belarusului.

Pe 19 august, Aleksandr Lukaşenko le-a cerut grănicerilor să intensifice controlul pe tot perimetrul frontierei de stat, pentru a nu admite intrarea în Belarus a militarilor străini sau introducerea de armanent şi muniţii, în contextul crizei politice cu care se confruntă ţara. Lukaşenko a accentuat că în mod deosbit trebuie să fie monitorizate mişcările trupelor militare ale NATO de pe teritoriul Lituaniei şi al Poloniei, în apropiere de hotarul Belarusului. 

„Noi trebuie să urmărim mişcările şi intenţiile lor. La momentul actual, noi vedem intenţiile lor. Ele nu ne îngrijorează, dar anumite mişcări care se petrec la frontiera cu Grodno ne îngrijorează. De aceea, trebuie să întreprindem anumite măsuri şi să nu ne ruşinăm să scoatem militarii şi tehnica militară şi s-o îndreptăm în direcţia mişcărilor lor (trupelor NATO). Pentru că vedem că există intenţia de a destabiliza situaţia mai mult în Grodno deja decât la Minsk”, a afirmat preşedintele belarus. 

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda i-a cerut omologului său belarus Aleksadr Lukaşenko să nu recurgă la acţiuni care ar putea duce la „regrete amarnice”, în timp ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că nu există niciun motiv de preocupare la graniţa de est a ţării sale.

De asemenea, Lukaşenko a solicitat intensificarea controlului la graniţă şi pentru că ar exista riscul să fie introduşi în ţară bani cu scopul de a sprijini protestele stradale, care continuă din 9 august, de când s-au încheiat alegerile prezidenţiale în care preşedintele actual a mai obţinut un mandat. 

„Noi vedem că aceşti bani vin. Oamenii sunt plătiţi. Evident, ei vor să câştige nişte bani. Vin bani mulţi şi în mod deschis. Grănicerii, dar şi serviciile speciale trebuie să închidă aceste canale”, a afirmat Aleksandr Lukaşenko, potrivit agenţiei de presă Belta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite