Ion Sturza: Nu vă cer votul. Vă întind o mână ca împreună să scoatem statul din captivitate şi să-l întoarcem oamenilor
0
Fostul candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza a publicat discursul său neprezentat în Parlamentul de la Chişinău.
Potrivit lui Ion Sturza, membrii cabinetului de miniştri desemnaţi au dat dovadă de curaj şi viziune despre ce ar trebui de făcut ca să scoată ţara din impas, iar criteriile de selectare a membrilor de Guvern au fost patriotismul, integritatea şi profesionalismul lor.
„Criteriul de bază a fost integritatea, nu ca o manifestare de populism, dar ca un răspuns la cererea poporului. Toţi membrii Cabinetului au semnat în faţa societăţii o declaraţie de integritate pe propria răspundere în care au confirmat că au cazier juridic curat, nu au fost implicaţi în cazuri de corupţie şi trafic de influenţă şi nu au dobândit averi ilicite etc”, scrie Sturza pe reţeaua de socializare facebook.com.
Referitor la Programul de Guvernare, Ion Sturza caută soluţii realiste la câteva probleme curente. „Cum ieşim din recesiunea economică şi punem bazele unui nou model economic? Cum facem ca, în condiţiile sistării finanţării externe, bugetul de stat să poată achita pensiile şi salariile? Asigurarea caselor cetăţenilor noştri cu energie şi căldură în această iarnă? Cum demarăm procesul de infrastructură modernă? Cum facem ca Republica Moldova să fie un furnizor de securitate, nu o problemă? Cum reformăm Guvernul, transformându-l în unul cu o componentă redusă, însă să fie şi minim birocratic?”, întreabă fostul premier.
Întrebările adresate de către cetăţenii Republicii Moldova
Acesta susţine că nu putem avansa pe niciuna dintre direcţii dacă nu oferim răspunsuri la câteva întrebări care sunt adresate de către cetăţeni.
1.Cum au ajuns instituţiile statului, aparent legale, să devină ilegitime şi să piardă suportul cetăţenilor?
2.Cum au ajuns partidele politice la un minim istoric de încredere şi până şi acela ar trebui căutat cu microscopul?
3.Cum au ajuns liderii politici formali şi informali cu un anti-rating care se apropie de 100%?
4.Cum a fost posibil să furi un miliard şi să fim nevoiţi să trecem la datoria de stat 12% din PIB, sărăcind instantaneu oamenii de 2 ori?
5.Cum a fost posibil ca 2/3 dintre activele băncilor să ajungă în mâini obscure?
6.Cine este astăzi dintre noi pregătit să iasă în faţa poporului şi să spună cum ar trebui să acoperim alte câteva miliarde de furturi din sistemul bancar, din banii publici?
7.Cum a fost posibil sabotajul interconectării sistemului de gaz şi energie cu cel european?
8.Cum a fost posibilă cea mai mare spălare de bani din istoria contemporană? Bani de provenienţă dubioasă care au ajuns pentru finanţarea lumii interlope, a grupărilor extremiste şi a forţelor politice antieuropene.
9.Cum a devenit Republica Moldova un rai al contrabandiştilor, traficanţilor, inclusiv cu materiale nucleare?
10.De ce acceptăm să ne fie furat din fiecare bucată de pâine, electricitate, gaz, minut de convorbire telefonică?
11.Cum a fost posibil sa fie ignorate cererile poporului, expuse la cele mai mari manifestaţii de după Independenţă?
12.Cum a fost posibil să fim târâţi într-un mizerabil război oligarhic, al lor, nu al nostru, al cetăţenilor?
13. Cum…..”, se întreabă retoric Ion Sturza.
Fostul premier crede că nu doar guvernanţii sunt vinovaţi, ci şi cetăţenii simpli. „Ar fi o eroare să considerăm că doar guvernanţii sunt vinovaţi. În primul rând, suntem vinovaţi noi, cetăţenii, că am admis tot ce s-a întâmplat. Aşa cum am permis în anii ’47 cu mâinile noastre foamea, iar în anii ’52 deportările fruntaşilor neamului”, spune Ion Sturza.
Schimbarea nu vine din extern
Ion Sturza: „Schimbările nu vin de unde răsare soarele, nici de unde apune. Noi ne-am creat problemele, noi le vom rezolva. Nu vă cer votul. Vă întind o mână ca împreună să scoatem statul din captivitate şi să-l întoarcem oamenilor. Aceasta este o linie de demarcare între întuneric şi lumină. O mână ridicată înseamnă o speranţă. O mână care rămâne în buzunar tot este o opţiune. Numai că buzunarele vor fi la un moment dat cusute, fie de procurori, fie de popor. În câteva minute voi coborî de la tribuna Parlamentului în stradă, fără gărzi de corp, maşini blindate, batalioane înarmate care mi-ar păzi casa şi somnul. Sunt gata să confrunt plutoanele de execuţie mediatică, şi nu numai. Numai că dacă, acum două săptămâni, în spatele meu era un gol imens, astăzi sunt zeci, sute de mii de oameni. Dumnezeu să ne dea minte, casele şi demnitatea ni le vom apăra singuri".
În încheierea mesajului scris pe facebook.com, premierul a prezentat pentru meditare, spune Sturza, două citate care aparţin primarului de Cimişlia şi Preşedintelui Curţii Constituţionale.
„Poporul nostru este într-o derută nemaipomenită. S-a format un cerc vicios, toate serviciile statului nu funcţionează. Procuratura nu funcţionează, CNA este zero, statistica – nu poţi folosi nicio cifră, serviciile notariale – s-a format un clan, care jupoaie bătrânii, mai ales care îşi fac documentele. Avocaţii sunt nişte intermediari în darea mitei. Judecătorii sunt un loc de licitaţii: care mai mult dă. Chiar şi serviciile de audit – absolut pe nimic nu te poţi sprijini, dacă vrei să faci ceva durabil, care să fie pe dreptate”, a declarat Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia.
„Corupţia este generată de actualul sistem politic şi administrativ din ţară, care permite exercitarea unui control quasi-general asupra puterii de stat şi reduce la zero ideea de separare a puterilor în stat. Republica Moldova este guvernată prin persoane interpuse. Adevăraţii decidenţi sunt alţii decât cei care deţin anumite funcţii în stat. „(…)” Atâta timp cât într-un cabinet, unde încap trei-patru persoane, se va decide pe cine acest şef al statului va propune ca prim-ministru, şi tot aşa mai jos, niciun protest, demisie sau arestări nu vor avea niciun efect”, spune într-un interviu Alexandru Tănase, Preşedintelui Curţii Constituţionale de la Chişinău.