Iohannis, participare la reuniunea extraordinară a Consiliului European în format de videoconferință

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis va participa marți, 17 octombire, de la 18.30, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în format de videoconferință. Reuniunea are loc înainte de un alt Consiliu JAI, pe agenda de discuții fiind trecut și Spațiul Schengen. 

FOTO Administrația Prezidențială
FOTO Administrația Prezidențială

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată în format de videoconferință.

Tot pe 17 octombrie au loc ședințele Consiliului Afaceri Economice și Financiare și Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie. 

Consiliul JAI. Spațiul Schengen, pe agenda discuțiilor 

Reuniunea în format de videoconferință va preceda un nou Consiliu Justiție și Afaceri Interne JAI, care ar urma să se desfășoare în perioada 19-20 octombrie, pe agenda discuțiilor fiind și Spațiul Schengen. 

Prima pe agendă este tema azilului și migrația. Președinția Consiliului va informa miniștrii cu privire la progresele înregistrate în cadrul negocierilor sale cu Parlamentul European în vederea ajungerii la un acord cu privire la Pactul privind migrația și azilul.

Pe agenda discuțiilor mai sunt protecția civilă și combaterea abuzului sexual asupra copiilor, urmând ca pe 20 octombire discuțiile să privească războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina și o dezbatere asupra unui proiect privind o armonizare a anumitor aspecte ale normelor de drept în materie de insolvență. 

Concluziile reuniunii informale a Consiliului European de la Granada

Șeful statului a subliniat în urma reuniunii informale a Consiliului European de la Granada că primirea României în Schengen va transmite un semnal puternic cu privire la unitatea și solidaritatea de acțiune europeană.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a subliniat că orice proces de reformă pentru gestionarea eficientă a extinderii Uniunii Europene trebuie să aibă loc în paralel cu extinderea, și nu subsecvent acesteia. Președintele României a reiterat faptul că extinderea a fost și este una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii, statele candidate meritând o decizie care să marcheze progresul lărgirii Uniunii, care obține beneficii certe în urma lărgirii și devine mai puternică.

Cu privire la extindere, o declarație comună adoptată în cadrul reuniunii menționează că aceasta este o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate, un factor determinant pentru îmbunătățirea situației economice și sociale a cetățenilor europeni, reducând disparitățile dintre țări, și care trebuie să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea. În perspectiva unei Uniuni extinse, atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite - țările care aspiră să devină membre trebuie să își intensifice eforturile de reformă, în special în domeniul statului de drept, în conformitate cu natura bazată pe merit a procesului de aderare și cu asistența UE, iar în paralel, Uniunea trebuie să întreprindă pregătirile interne de care este nevoie și reformele necesare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite