Încă opt țări s-au alăturat sancțiunilor UE pentru persoanele implicate în destabilizarea Chișinăului

0
Publicat:

Alte opt țări, între care Ucraina au aderat la sancțiunile Uniunii impuse persoanelor implicate în tentative de destabilizare a Republicii Moldova, decizie anunță de structurile europene.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cele opt state sunt Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina, Bosnia și Herțogovina, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

,,Uniunea Europeană ia act de acest angajament și îl salută”, au precizat reprezentanții UE în cadrul unui comunicat de presă.

În data de 28 iunie, Elveția a anunțat că a aderat la măsurile restrictive ale Uniunii Europene, iar lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a venit cu o reacție după acest anunț.

,,Salut decizia autorităților elvețiene de a adera la sancțiunile UE pentru cei care subminează suveranitatea Republicii Moldova. Apreciem solidaritatea și sprijinul Elveției pentru stabilitatea și securitatea noastră. Împreună, suntem contra tentativelor de a ne destabiliza țara”, a scris lidera de la Chișinău pe pagina sa de Twitter.

Consiliul Federal, adică puterea executivă a Elveției, a decis să impună sancțiuni financiare și restricții de călătorie pentru cinci persoane, printre care oameni de afaceri și politicieni care au fost implicați în acte care subminează suveranitatea și independența Republicii Moldova.

,,Măsurile constau în înghețarea activelor și a resurselor economice ale acestor persoane și interzicerea intrării și tranzitului prin Elveția”, au anunțat autoritățile elvețiene, precizând că sunt ,,îngrijorate de intensificarea amenințărilor directe de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Grupări din țară și Rusia se angajează în aceste activități în încercarea de a destabiliza Republica Moldova”, au informat reprezentanții instituției.

De asemenea, oficialii afirmă că măsurile restrictive vin în sprijinul sau implementarea acțiunilor care pun în pericol suveranitatea și independența țării.

La începutul acestei luni, Norvegia s-a alăturat sancțiunilor Uniunii Europene impuse persoanelor care vor să destabilizeze Chișinăul. Prin urmare, averile acestora vor fi blocate, iar circulația acestora va fi restricționată.

În total, cinci persoane, între care patru originare din Republica Moldova au fost sancționate de UE pentru implicarea în acțiunile de destabilizare a țării, regim de sancțiuni creat la propunerea ministrului român de Externe și care se înscrie în seria de acțiuni politico-diplomatice inițiate de București pentru a sprijini Chișinăul.

„În baza regimului de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, UE poate lua măsuri restrictive pentru contracararea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea acesteia”, a transmis MAE de la București.

Pe lista anunțată se află Marina Tauber, Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Igor Ceaika și Gheorghe Cavcaliuc.

Câteva zile mai târziu, autoritățile din Canada au anunțat că șapte moldoveni s-au ales cu măsuri de constrângere pentru legăturile lor cu Kremlin, acțiuni menite să contracareze eforturile Rusiei de a destabiliza țara vecină.

Este vorba de Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc și Marina Tauber, iar jumătate din ei fiind vizați și sancțiunile UE.

De asemenea, au fost aplicate sancțiuni și partidului prorus Șor care organizează protestele antiguvernamentale sub pretextul situației interne, fiind scos recent în afara legii de Curtea Constituțională.

,,Un partid politic strâns legat de Ilan Mironovici Șor, care se află pe lista persoanelor sancționate și care a lucrat la destabilizarea guvernului ales democratic al Republicii Moldova în favoarea Rusiei”, au precizat autoritățile canadiene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite