Igor Dodon: Deputaţii trebuie să fie aleşi din popor. Aşa vom obţine o rezistenţă în faţa celor care ne afectează statalitatea şi identitatea moldovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a comentat scrisoarea trimisă de 25 de europarlamentari guvernării de la Chişinău, în care cer Preşedinţiei şi Parlamentului să renunţe la intenţia de a schimba sistemul electoral. Şeful statului susţine că „pentru noi contează opinia cetăţenilor şi obiectivele de politică internă. Presiunile externe sunt contraproductive şi nu ne afectează în niciun mod”.

De asemenea, Igor Dodon a menţionat că Preşedinţia, dar şi fracţiunea parlamentară a socialiştilor au o poziţie fermă şi vor merge înainte cu proiectul votului mixt.

„Dacă nu vom avea susţinere pentru proiectul nostru în lectura a 2-a, atunci vom învinge în parlamentare din 2018 cu sistemul actual şi apoi vom asigura aprobarea mixtului pentru alegerile urmatoare. Deputaţii trebuie să fie aleşi din popor. Aşa vom obţine o mai mare rezistenţă în faţa diferitor ideologii şi influenţe externe care ne afectează statalitatea şi identitatea moldovenească”, a declarat preşedintele într-o postare pe Facebook.

Amintim că experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În urma dezbaterilor, experţii Comisiei de la Veneţia au concluzionat că reforma privind trecerea la sistemul electoral mixt nu a atins un consens larg. De asemenea, schimbarea sistemului electoral trezeşte îngrijorări semnificative. Şi anume faptul că deputaţii aleşi vor fi vulnerabili în faţa intereselor de business.

De menţionat că marţi, 20 iunie, o delegaţie a Republicii Moldova în frunte cu premierul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu şi liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, au plecat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde membrii delegaţiei au avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, iar unul dintre principalele subiecte discutate a fost şi schimbarea sistemului electoral.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu Pavel Filip miercuri, 21 iunie, a declarat: ,„Împărtăşesc părerea Comisiei că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept în contextul politic actual din Moldova”.

La rândul lor, autorităţile Republicii Moldova dau asigurări că vor respecta în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneţia, afirmând că decizia finală aparţine suveranului şi că sunt motivaţi să voteze proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite