Gazprom se pregăteşte de un nou război al gazelor. Efectele ar putea fi grave pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazprom examinează opţiunile de alternativă pentru livrările de gaze spre Europa, ocolind Ucraina, în eventualitatea apariţiei unor probleme, a anunţat Andrei Kruglov, vicepreşedintele gigantului rus.

„Am evaluat măsurile compensatorii, în cazul în care vor exista dificultăţi privind tranzitul prin Ucraina. Facilităţile existente (Yamal-Europa şi Nord Stream) vor compensa, într-o anumită măsură, problemele legate de tranzitul prin Ucraina, dacă acestea vor apărea“, a declarat managerul de la Gazprom, citat de neftegaz.ru.

Pericol real

Mihail Korcemkin, preşedintele East European Gas Analysis, susţine că mesajul este unul îngrijorător şi seamănă leit cu cele din decembrie 2008, când administraţia Gazprom testa în direct la TV cum va avea loc sistarea livrărilor de gaze în Ucraina.

„Şi atunci Gazprom anunţa că va lua toate măsurile pentru a compensa sistarea livrărilor prin Ucraina“, constată expertul rus, într-o postare pe blogul său.

Ieri şi ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a avertizat Uniunea Europeană în legătură cu o posibilă sistare a tranzitării gazelor ruse pe teritoriul Ucrainei. ''Trebuie să constatăm că a rămas foarte puţin timp pentru a organiza livrările de gaze din ţările UE în Ucraina. Dacă nu vom putea rezolva rapid această problemă, putem prognoza repetarea "războiului gazului" din 2009 după acelaşi scenariu şi cu aceleaşi consecinţe, inclusiv cu întreruperea totală a livrărilor de gaz de către Federaţia Rusă înspre Occident'', a semnalat ministrul ucrainean într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru energie, Guenther Oettinger.

Moldova nu are alternative

O eventuală sistare a livrărilor de gaze prin Ucraina ar putea afecta grav Republica Moldova, în condiţiile în care ţara noastră nu deţine stocuri de metan şi depinde în proporţie de 100% de importurile din Rusia.

Ion Muntean, expert în securitatea energetică, nu crede însă într-un astfel de scenariu. „Există o probabilitate foarte mică să fie realizat. În primul rând, Rusia a obţinut deja practic tot ce şi-a dorit. În al doilea rând, o astfel de acţiune nu i-ar aduce niciun avantaj, ba din contra, poate provoca doar pierderi“, afirmă specialistul.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite