Găgăuzia ameninţă Chişinăul cu un nou referendum
0Amânarea creării grupului de lucru între deputaţii de la Chişinău şi cei din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia încinge spiritele dintre cele două părţi. Delegaţia UE în Republica Moldova atenţionează că discutarea acestui subiect în toamnă înseamnă pierdere unui timp preţios.
Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a adresat o scrisoare misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău în care îşi exprimă indignarea în legătură cu faptul că legislatura actuală a Parlamentului de la Chişinău încă nu a creat grupul de lucru dintre parlamentarii moldoveni şi aleşii locali din Găgăuzia privind examinarea problemelor regiunii. Amintim că o iniţiativă legislativă, în acest sens, a fost înregistrată de către spicherul Andrian Candu. Grupul de lucru urma să fie format din deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară a Găgăuziei, care să evalueze gradul de aplicare a prevederilor constituţionale ce ţin de statutul special al autonomiei şi să examineze compatibilitatea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei cu prevederile legislaţiei Republicii Moldova, inclusiv modificările legislative necesare. Precizăm că, în Parlamentul de legislatura trecută a funcţionat un grup de lucru similar.
Găgăuzii arată cu degetul spre unionişti
„Din păcate, din cauza forţelor politice, care promovează ideea unirii Republicii Moldova cu ţara vecină, care nu sunt susţinute decât de 10-15% din populaţia ţării, dezvoltarea democratică a relaţiilor dintre moldoveni şi găgăuzi a fost pusă în pericol”, se menţionează în adresarea APG.
„Să vedem dacă are rost să participăm la următoarele alegeri parlamentare”
Dmitri Constantinov, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, a declarat pentru Adevărul Moldova că autorităţile de la Comrat intenţionează chiar să organizeze un referendum dacă politicienii de la Chişinău nu vor forma în cel mai scurt timp grupul special de lucru. „Noi intenţionăm să consultăm populaţia dacă mai are rost să participăm la următoarele alegeri parlamentare”, a precizat Constantinov.
„Noi de 20 de ani vorbim despre acest lucru, iar cu actualul Parlament - de şapte luni. Am pierdut practic un an. Noi auzim doar vorbe frumoase. Coaliţia de la Chişinău se declară una de orientare proeuropeană, dar acest lucru înseamnă ca şi legea se funcţioneze calitativ”, ne-a mai spus spicherul de la Comrat. Potrivit lui, această iniţiativă este salutată de diplomaţii de la Chişinău. „Ei (deputaţii moldoveni - n.r.) ne-au dat legea, dar mai departe nu e respectată în nicio situaţie. Ne susţine UE, OSCE, chiar şi conducerea ţării. Dar în realitate nu se întâmplă nimic. Anul trecut a lucrat o astfel de comisie. Dar nu s-a făcut niciun pas. Doar ne-am adunat şi am vorbit. Noi nu dorim altceva decât ca legea privind UTA Găgăuzia să funcţioneze”, mai spune Constantinov.
Referendum, până la sfârşitul anului
Potrivit spicherului de la Comrat, decizia privind organizarea unui referendum în Găgăuzia încă nu a fost luată oficial, dar acest lucru ar fi inevitabil. „Până la sfârşitul anului intenţionăm să-l organizăm. Noi avem tot dreptul să ne consultăm cu poporul nostru. Nu vorbim despre întrebări care vizează republica. Încă n-am decis final, dar spre asta mergem. Dacă nu vrea coaliţia să discute cu noi, noi o să discutăm cu populaţia din Găgăuzia”, accentuează Dmitri Constantinov, preşedintele APG.
Liberalii, împotriva iniţiativei
În cadrul ultimei şedinţe a Parlamentului, subiectul privind statutul Găgăuziei a fost discutat în şedinţă plenară. Liberalii au refuzat din start să discute acest proiect şi au cerut o pauză pentru consultarea în Alianţă. Ulterior, proiectul a fost retras de către autor. „Parlamentul Republicii Moldova nu este egal cu Adunarea Populară pentru ca noi să colaborăm. Parlamentul colaborează cu parlamentele altor state. Noi avem lege cu privire la autonomia UTA Găgăuzia. Suntem deputaţi şi trebuie să avem grijă de toţi cetăţenii ţării”, a declarat Mihai Ghimpu.
Pirkka Tapiola: Grupul de lucru trebuie creat fără întârziere
Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, a confirmat pentru Adevărul Moldova că a primit adresarea Adunării Populare a Găgăuziei, dar că va face ulterior o declaraţie în acest sens. „Ca principiu general, pot să precizez că Delegaţia UE a fost cea care a insistat pentru înfiinţarea grupului de lucru dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară din Găgăuzia privind integrarea Legii cu privire la autonomia găgăuză în legislaţia Republicii Moldova, aşa cum ar fi trebuit făcut cu mult timp în urmă. Respectul pentru statul de drept, pentru ceea ce s-a stabilit de comun acord, cum ar fi autonomia găgăuză, precum şi pentru drepturile minorităţilor sunt valori europene fundamentale, care trebuie să fie respectate. Amânarea constituirii acestui grup de lucru în toamna înseamnă pierderea unui timp preţios. Sper că grupul de lucru va fi creat fără întârziere imediat după reconvocarea Parlamentului”, a mai precizat şeful Delegaţiei UE în Moldova.