Front comun: cinci ţări solicită crearea unui tribunal penal internaţional în cazul catastrofei aviatice MH-17

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solicitarea celor cinci ţări este susţinută şi de Franţa.FOTO: Arhiva Adevărul
Solicitarea celor cinci ţări este susţinută şi de Franţa.FOTO: Arhiva Adevărul

Ucraina, Olanda, Malaezia, Australia şi Belgia pledează pentru crearea unui tribunal penal internaţional pentru judecarea cazului catastrofei aviatice petrecute anul trecut în estul Ucrainei. Miniştrii de Externe ai acestor ţări au semnat o declaraţie comună în acest sens, scrie publicaţia The Financial Times.

În documentul semnat, miniştrii Pavel Klimkin (Ucraina), Bert Koenders (Olanda), Anifah Aman (Malaezia), Julie Bishop (Australia) şi Didier Reynders (Belgia) menţionează că instanţa internaţională va asigura cel mai înalt nivel de transparenţă, corectitudine şi responsabilitate şi va permite utilizarea la maxim a potenţialului colaborării internaţionale.

”Acum, după ce procurorii au declarat că o investigaţie penală independentă va putea fi încheiată până la sfârşitul acestui an, ţările noastre i-au cerut Consiliului de Securitate al ONU să creeze urgent un tribunal penal internaţional. Acest tribunal va asigura cel mai înalt nivel de transparenţă, corectitudine şi responsabilitate şi va face justiţie pentru familiile tuturor victimelor zborului MH-17”, se menţionează în declaraţia comună a celor cinci oficiali.

Miniştrii s-au arătat convinşi că ”pe viitor instanţa va obliga toate statele să coopereze pe deplin cu tribunalul internaţional şi organele sale”.

The Financial Times scrie că ideea celor cinci ţări de a crea acest tribunal este susţinută şi de Franţa. Totodată Rusia, care are dreptul de veto în Consiliul de Securitatea al ONU a declarat că respinge această idee.

Amintim că pe data de 17 iulie s-a împlinit un an de la catastrofa aviatică din estul Ucrainei în care şi-au pierdut viaţa 298 de persoane. Atunci o aeronavă Boeing 777 al companiei Malayisian Airlines s-a prăbuşit în reginea Doneţk, la aproximativ 40 de kilometri de graniţa cu Rusia. Se presupune că acest a fost doborât de o rachetă sol-aer.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite