FOTO Evul Mediu reînvie la Lăpuşna printr-un complex turistic modern
0
Până în iunie 2015, în comuna Lăpuşna, una dintre cele mai vechi aşezări de pe teritoriul Republicii Moldova, va fi amenajată o curte domnească pe locul celei care ar fi existat acolo în secolele XV-XVI şi despre care circulă o multitudine de legende
Proiectul transfrontalier „Reabilitarea curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice (HistoryTour)“, care vrea să readucă la viaţă târgul înfloritor de acum mai bine de cinci secole, a fost lansat în octombrie 2013. Pentru început, autorităţile au făcut un studiu arheologic, pornind de la cercetarea unui dintre cele mai vechi beciuri din ţară. „Se spune că ar fi de pe vremea domnitorului Alexandru Lăpuşneanu, însă datele de care dispunem noi arată că e dintr-o perioadă mai târzie: sfârşitul secolului XVII – începutul secolului XVIII. Această construcţie subterană are o importanţă foarte mare, pentru că beciuri atât de vechi nu se mai cunosc pe teritoriul Moldovei“, afirmă Vlad Vornic, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice.
SATUL AŞEZAT PE VESTIGII MEDIEVALE
În timpul săpăturilor, specialiştii au descoperit oale şi monede vechi de secole, dar şi un cimitir, nu departe de locul unde va fi ridicat conacul. „Am pornit de la un mormânt descoperit după o ploaie, în preajma bisericii, şi astfel am dat o necropolă cu peste 30 de morminte, care datează din secolele XV-XVI“, povesteşte Vlad Vornic, precizând că săpăturile vor fi reluate pentru că zona mai ascunde multe taine.
În total, în cercetarea regiunii s-au implicat 15 istorici, arheologi şi antropologi, concluziile cărora au fost adunate într-un volum care va fi editat în octombrie. Părerile specialiştilor despre existenţa curţii domneşti din perioada voievodului Lăpuşneanu sunt împărţite. Unii afirmă că aceasta a fost distrusă în timpul unui atac al tătarilor, alţii vorbesc despre o curte boierească unde se opreau domnitorii în timpul expediţiilor prin ţară sau spun chiar că în zona istorică a satului nu ar fi existat nimic. „Circulă multe zvonuri, dar dovezi certe, deocamdată, nu există, decât nişte informaţii din surse scrise indirecte“, conchide directorul Agenţiei Naţionale Arheologice.

Necropola descoperită de arheologi în timpul săpăturilor din toamna anului trecut FOTO: Agenţia Naţională Arheologică
COMPLEX TURISTIC MODERN, CU IZ ISTORIC
Complexul „Curtea Domnească“ va fi multifuncţional. Pe lângă casa de oaspeţi, construită după prototipul unei clădiri medievale, aici va mai fi o poartă cu aspect arhaic, pivniţa curţii voievodale, parcul memorial şi muzeul „Alexandru Lăpuşneanu“, o curte spaţioasă pentru găzduirea festivalurilor folclorice şi târgurilor, spaţii de cazare, o sală pentru petreceri, un restaurant. „Beciul descoperit trebuie încadrat armonios alături de clădirea care, deşi este o construcţie nouă, va reda aspectul istoric al unui conac domnesc“, explică Viorel Miron, managerul proiectului.
Până acum, responsabilii au elaborat proiectul tehnic şi schiţele viitorului complex şi au anunţat o licitaţie pentru selectarea companiei care va realiza lucrările. „În concurs s-au înscris câteva companii naţionale, iar acum grupul de lucru analizează ofertele. Sperăm ca într-o lună să fie semnat contractul, după care vor demara lucrările de construcţie“, a precizat Miron.
PARTE A TRASEULUI TURISTIC MEDIEVAL
Odată ce complexul va fi gata, localitatea va fi inclusă în traseul turistic medieval Lăpuşna - Hânceşti - Palanca - Vaslui - Cotnari - Belgorod-Dnestrovsk. Ruta va reconstitui drumul medieval moldovenesc, conform mărturiilor călătorilor din acea perioadă, şi va cuprinde principalele atracţii turistice ale fiecărei zone. „Este vorba de Cetatea Albă, conacul lui Manuc Bei şi alte monumente din Moldova, România şi Ucraina. Vrem să creăm un obiectiv turistic atractiv, dar pentru asta e nevoie încă de foarte multă muncă“, afirmă Gheorghe Chirilă, primarul satului Lăpuşna.
Localitate străveche
Comuna Lăpuşna din raionul Hânceşti una dintre cele mai vechi aşezări de pe teritoriul Moldovei, fiind menţionată pentru prima dată într-un document emis de Alexandru cel Bun, în anul 1429. Investigaţiile arheologice arată că pe locul Lăpuşnei şi al satului Rusca se găseau aşezări omeneşti începând cu epoca bronzului. În mijlocul satului se înalţă biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, care întruneşte mai multe elemente ale lăcaşelor de cult din Ţara Românească, specifice secolelor XV-XVI. Se crede că Lăpuşna este chiar baştina voievodului Alexandru Lăpuşneanu, domnitor al Moldovei în perioadele 1552 – 1561 şi 1563 – 1568, care ar fi copilărit aici şi ar fi avut şi o reşedinţă.
694 de mii de euro este valoarea proiectului, 89% oferiţi de UE prin programul de cooperare România -Ucraina-Moldova şi 11% - contribuţia locală.