Exploziile, între disciplină şi teroare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozia s-a produs în cafeneaua „La soacră” din Piaţa Centrală. FOTO Adevărul
Explozia s-a produs în cafeneaua „La soacră” din Piaţa Centrală. FOTO Adevărul

Utilizarea buteliilor de gaz este ilegală şi periculoasă. Autorităţile au ajuns la această concluzie doar după ce 17 oameni au avut de suferit în urma unei explozii într-o cafenea din centrul Chişinăului, tocmai din cauza utilizării necorespunzătoare a buteliilor de gaz.

Acum, ca şi după tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti în urma căreia nu am învăţat nimic, autorităţile propun verificarea minuţioasă a localurilor din Capitală şi închiderea celor care pun viaţa clienţilor în pericol.

În amiaza zilei de 9 ianuarie o cafenea din Piaţa Centrală a fost cuprinsă de flăcări după o deflagraţie produsă din cauza unei scurgeri de gaze. La ora 13:28 de minute au intervenit patru autospeciale şi circa 30 de colaboratori ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale. Potrivit salvatorilor, incendiul a fost lichidat complet o oră mai târziu.

Cauza exploziei

Cafeneaua „La soacră”, unde a avut loc explozia, are aproximativ  70 de metri pătraţi, dintre care 50 au fost distruşi de flăcări. Potrivit salvatorilor, totul s-a produs în urma unei scurgeri de gaze, din cauza conexiunii proaste a buteliei la aragaz. „Angajaţii însă nu au băgat de seamă, iar în urma contactului gazului cu o sursă de foc s-a produs explozia”, a explicat Liviu Merzâncu, şef adjunct al Direcţiei Situaţii Excepţionale a municipiului Chişinău, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Primăriei Capitalei.

Potrivit lui Constantin Râmiş, şef adjunct al Direcţiei Sănătate, nouă echipe de medici s-au deplasat la faţa locului şi au acordat asistenţă victimelor exploziei. „Au fost internate 14 persoane (din cele 17 afectate - n.r.), şapte femei şi şapte bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 71 de ani. Starea pacienţilor se ameliorează cu excepţia a trei dintre ei, care se află în stare gravă şi nu se ştie dacă vor supravieţui. Au arsuri pe 40-60% din suprafaţa corpului”, a precizat, ieri, Constantin Râmiş. Potrivit acestuia, persoanele care au avut cel mai mult de suferit sunt angajaţi ai cafenelei şi se aflau în epicentrul exploziei.

Utilizarea buteliilor de gaz este la discreţia cetăţenilor

Un reprezentant al Chişinău-gaz a explicat, în cadrul şedinţei, că utilizarea buteliilor de gaz nu este reglementată de nicio instituţie şi că exploatarea acestora este responsabilitatea consumatorului. Totodată, Dorin Chirtoacă a concluziont că, din moment ce nu există un regulament cu privire la folosirea buteliilor de gaz, utilizarea acestora este ilegală. „Rezultă că orice butelie de gaz folosită în Moldova este ilegală, pentru că nu există nicio reglementare. Staţiile de alimentare nu trebuie să alimenteze buteliile de gaz, nici pentru persoanele fizice, nici pentru agenţii economici”, a spus Chirtoacă.

Proprietarii cafenelei au acţionat cu rea-credinţă

„Din punctul meu de vedere trebuie interzisă alimentarea şi folosirea buteliilor de gaz. Proprietarii cafenelei au încălcat legea conştient pentru a-şi spori profitul, chiar dacă pun în pericol viaţa oamenilor”, a concluzionat primarul. Acesta a dispus începerea verificărilor în localurile din Capitală şi închiderea definitivă a celor care încalcă legea conştient.

Neatenţia sau zgârcenia, cauze ale deflagraţiei

În Piaţa Centrală din Chişinău toţi vorbesc despre explozia din cafeneaua „La soacră”. Când parcurgi teritoriul pieţei dintr-un capăt în altul îi auzi pe vânzători şuşotindu-se: „Femeia şi bărbatul îs stăpâni...”, „Poliţia umblă şi întreabă...”, „Dacă documente nu aveau...” sau „Doamne fereşte ce era acolo!”. Oamenii însă sunt mai rezervaţi atunci când încerci să discuţi detaliile din ziua deflagraţiei. O doamnă care vinde bere la pahar din chioşcul de lângă cafeneaua arsă crede că explozia a avut loc din neatenţie. „Ştiţi cum le încarcă (referindu-se la buteliile de gaz - n.r.) - l-au adus plin şi el la frig se strânge. Toţi folosesc, nu numai ei. Aşa a fost să se întâmple”.

Un bărbat care vinde lustre în imediata apropiere a cafenelei crede că incidentul a avut loc deoarece stăpânii cafenelei ar fi fost zgârciţi în respectarea regulilor de siguranţă, iar un alt vânzător, care deţine un magazin de draperii, închis periodic din cauza indendiului, ne-a spus că butelia de gaz este folosită în cafenea de la începutul activităţii.

Duminică dimineaţa, la locul incidentului l-am întâlnit şi pe consilierul Ilian Caşu. Acesta s-a arătat revoltat de întâmplare, acuzând conducerea Primăriei de corupţie. Deşi a încercat să discute cu oamenii din Piaţă despre acest caz, Caşu a fost acuzat că a venit să facă politică. Totodată, consilierul ne-a spus că reprezentanţii Situaţiilor Excepţionale i-ar fi confirmat faptul că, după tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti, astfel de localuri nu au fost inspectate, deoarece capacitatea lor e mai mică de 50 de locuri.

În cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Capitalei s-a decis acordarea ajutorului pentru victimele deflagraţiei din Piaţa Centrală, inclusiv suport financiar. Primarul Dorin Chirtoacă a mai propus ca cei care decid să-şi deschidă un local să fie obligaţi să obţină un aviz şi de la pompieri. De asemenea, s-a decis crearea, cât mai urgentă, a unui cadru legal privind regulile de utilizare a buteliilor de gaz şi verificarea spaţiilor locative, în special căminele, unde oamenii folosesc adesea buteliile de gaz.

Amintim că, un accident similar s-a produs acum opt ani într-un restaurant situat la etajul patru al centrului comercial Jumbo.  Deflagraţia a fost provocată tot de o butelie de gaz cu capacitatea de cinci litri şi a spulberat geamurile clădirii. Cel puţin 11 persoane au fost transportate la spital cu arsuri. Din fericire, nu au fost înregistrate decese.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite