Expertul Victor Chirilă: Franco Frattini vorbeşte mai degrabă prin prisma Rusiei, decât prin prisma OSCE
0Reprezentantul special al preşedinţiei italiene a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Franco Frattini, care urmează să efectueze prima sa vizită în Moldova de la numirea în funcţie, vorbeşte mai degrabă prin prisma Rusiei, decât prin cea a OSCE. Comentariul a fost făcut de către preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, în contextul declaraţiilor lu Franco Frattini într-un interviu la Russia Today.
„Dânsul a spus că retragerea trupelor ruse nu i se pare realistă în prezent. Or aceasta nu reprezintă poziţia oficială a OSCE şi nici poziţia oficială a Italiei, care în prezent deţine funcţia de preşedinte al acestei organizaţii. Această declaraţie a trezit nedumerire chiar dacă în ultimii 15 ani OSCE vorbeşte mai puţin despre retragerea forţelor ruse, a trupelor şi muniţiilor ruse din regiunea transnistreană şi acest lucru este regretabil”, a declarat Victor Chirilă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Preşedintele APE a menţionat că Franco Frattini nu se reprezintă pe sine la aceste negocieri, ci reprezintă o instituţie colectivă – OSCE, din care fac parte 57 de state care au luat o decizie comună unanimă şi, indiferent de context, această organizaţie trebuie să insiste conform propriei decizii nu doar să faciliteze, dar şi să determine Federaţia Rusă să-şi respecte angajamentele luate. „Cred că domnul Frattini a vorbit fiind influenţat şi de anumite discuţii pe care dânsul le are sau le-a avut cu prietenii de la Moscova”, a notat expertul.
Potrivit lui Victor Chirilă, OSCE este un mediator care trebuie să fie echidistant şi să ajute Republica Moldova să promoveze şi cooperarea sectorială pentru a consolida încrederea, dar, de asemenea, să abordeze şi subiecte cruciale pentru viitoarea reintegrare a ţării. Or, atâta timp cât trupele ruse se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi despre care se vorbeşte tot mai puţin pe plan internaţional, spune expertul, ele sunt un obstacol pentru consolidarea încrederii, inclusiv pentru viitoarea reintegrare.
„Misiunea de pacificare şi-a făcut datoria, şi-a îndeplinit misiunea. Acum vorbim despre o cu totul altă situaţie. Vorbim despre consolidarea încrederii. Or această misiune nu are un astfel de mandat şi nu este echipată pentru a facilita o astfel de consolidare a încrederii. Totodată această misiune trebuie să fie transformată. OSCE trebuie să ne susţină în transformarea cât mai curând posibil a acestei misiuni de pacificare. De asemenea vorbesc despre drepturile omului. OSCE practic nu vorbeşte despre încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Acest lucru este regretabil. Acesta este punctul meu de vedere”, a remarcat Victor Chirilă.
Preşedintele APE a mai spus că Republica Moldova trebuie să insiste, mai mult ca niciodată, pe retragerea necondiţionată şi completă a trupelor şi muniţiilor ruse care au mai rămas în regiunea transnistreană. În opina sa, fără această retragere niciun proiect, niciun program amplu de consolidare a încrederii nu va avea succes, indiferent câţi bani vor fi investiţi în această regiune.
Franco Frattini, care are programată o vizită la Chişinău, în perioada 26-28 martie, declara anterior că există o diferenţă clară între forţele trilaterale moldo-ruse-transnistrene de menţinere a păcii şi grupul operaţional al forţelor ruseşti (GOTR). Potrivit lui, trupele ruseşti de menţinere a păcii din regiunea transnistreană asigură securitatea şi libera circulaţie în zona de securitate. Într-un interviu cu presa finanţată de Kremlin, acesta a declarat că i se pare nerealistă ideea retragerii trupelor ruseşti din regiunea transnistreană.