„Ebola Rusească”, fenomenul misterios care ucide zeci de deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
197 de oameni au murit în timp ce se aflau în arestul poliţiei din Rusia. FOTO: novostipmr.ru
197 de oameni au murit în timp ce se aflau în arestul poliţiei din Rusia. FOTO: novostipmr.ru

În cursul anului 2015, 197 de oameni au murit în timp ce se aflau în arestul poliţiei din Rusia. Decesele au survenit în circumstanţe misterioase, iar majoritatea persoanelor nu fuseseră condamnate şi nici măcar nu au avut şansa să ajungă în faţa judecătorului. Acest fenomen a fost numit de către jurnalişti „Ebola rusească”, scrie portalul globalvoices.com.

Cea care a observat fenomenul ciudat este jurnalista Maria Berezina. Aceasta a verificat datele oferite de Ministerul Afacerilor Interne şi a descoperit că în fiecare lună, în secţiile de poliţie din întreaga Rusie, mor de la nouă la 29 de reţinuţi. Foarte puţine dintre aceste cazuri sunt însă investigate. Berezina a povestit ceea ce descoperise unui jurnalist opozant rus, Oleg Kashin, iar acesta a scris ulterior un material de opinie pe care l-a întitulat „Ebola Rusească”.

Monitorizare constantă

Berezina a decis să facă aceste date vizibile şi a creat un site cu acelaşi nume, „Ebola rusească”, lansat în martie 2015. Portalul este actualizat constant cu datele persoanelor care şi-au pierdut viaţa în sectoarele de poliţie din Rusia. „Nu este dificil să găseşti aceste rapoarte. Le caut în Yandex.News folosind cuvinte precum «poliţia. a murit». Acest lucru nu ia mult timp, am grijă să monitorizez informaţile apărute de trei ori pe zi. Scrierea ştirilor în sine, de asemenea, ia doar două minute”, spune jurnalista Maria Berezena.

În afară de rapoarte zilnice şi statistici sumare pentru fiecare lună, proiectul publică, de asemenea, materiale de opinie ale avocaţilor şi apărătorilor drepturilor omului, care condamnă activitatea poliţiştilor ruşi. Raportul anual pentru anul 2015 publicat de către portalul „Russian Ebola” prezintă un tablou îngrijorător.

Mor din cauza „deteriorării bruşte a sănătăţii”

Astfel, anul trecut, 197 de cetăţeni ruşi au murit în secţiile de poliţie, centrele de detenţie preventivă şi alte locuri de detenţie provizorie. Printre cei morţi, 183 sunt bărbaţi şi 14 sunt femei. Totodată, site-ul scrie că 109 oameni au murit în secţiile de poliţie, 42 în centre de detenţie temporară, 31 în cele de detenţie preventivă, zece au murit în vehicule de poliţie iar o persoană, într-o clădire administrativă de investigaţie.

Conform rapoartelor oficiale întocmite de Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei, cele mai populare cauze de deces sunt „deteriorarea bruscă a condiţiilor de sănătate”, „oprirea inimii”, sau „deces în cirmustanţe necunoscute”. Forţele de ordine mai susţin că 62 de persoane s-au sinucis aflându-se în custodia poliţiei, cinci au murit din cauza crizelor de epilepsie, trei de tuberculoză, doi de la alcool, unul a decedat fiind otrăvit. Alţi zece oameni au murit din cauza traumelor suferite până a ajunge la centrul de detenţie, cinci persoane au murit într-un incendiu, unul a fost ucis de către colegii deţinuţi, iar patru au fost omorâţi de poliţişti.

A murit lovindu-se cu capul de podea

În luna octombrie 2015, cetăţeanul Vladikavkaz Vladimir Tokarev a fost reţinut fiind suspectat că a atacat un ofiţer de poliţie al foţelor speciale. Bărbatul a fost declarat mort la o zi după arestarea sa. Poliţia a afirmat că omul a murit pentru că s-a lovit cu capul de podea, dar rudele lui Tokarev au afirmat că acest lucru nu este posibil şi au ieşit în stradă să protesteze. Ulterior, au fost arestaţi poliţiştii suspectaţi că l-ar fi bătut pe Vladikavkaz Vladimir Tokarev, dar şi şeful departamentului de urmărire penală. Acesta este doar unul din cazurile în care rudele celor decedaţi au reuşit să facă lumină, celelalte însă rămân învăluite de mister.

Maria Berezina spune că, după lansarea portalului „Russian Ebola”,  a fost interogată de către Centrul pentru Combaterea Extremismului de Stat.

„Epidemie înfricoşătoare”

„Dacă în fiecare zi ştirile aduc veşti despre moartea subită a unei persoane reţinute la o secţie de poliţie, atunci vorbim într-adevăr despre o epidemie ciudată care trebuie să aibă motive clar identificate, trebuie să fie localizate şi combătute în mod eficient. Aceste veşti sunt mai puţin interesante decât Donbass-ul, acest lucru nu va provoca discuţii înflăcărate pe reţelele sociale. Este probabil plictisitor să citeşti zilnic aceleaşi poveşti atât de asemănătoare între ele care vorbesc despre moartea unui om într-o secţie de poliţie. Dar eşti sigur că  întotdeauna altcineva va muri şi nu tu? Eu nu sunt sigur de acest lucru şi mi-e teamă de această epidemie. Toţi trebuie să se teamă, pentru că este înfricoşătoare şi trebuie oprită”, scrie jurnalistul Oleg Kashin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite