Doar PCRM a argumentat de ce îşi doreşte demisia preşedintelui CEC. Ciocan: „Ar fi o mare iresponsabilitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presiunea străzii asupra Comisiei Electorale Centrale este la fel de nocivă precum presiunea unor politicieni. Comentând cererile de demisie din partea protestatarilor din Chişinău, dar şi ale unor lideri politici, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, spune că ar fi „o mare iresponsabilitate” dacă ar pleca din funcţie.

„Deja de mai mult timp personal şi colegii noştri de la Comisia Electorală Centrală trăim sub presiunea politicului, ceea ce nu este bine pentru un organ electoral. Atunci când strada face presiune asupra organului electoral, este tot atât de nociv cum ar face-o şi cei de la guvernare ori cei din opoziţia parlamentară”, a declarat Iurie Ciocan în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Preşedintele CEC spune că nicio formaţiune politică ce i-a cerut să-şi dea demisia nu a prezentat argumente concrete pentru acest lucru. Ciocan a precizat că cerinţele acestora se refereau doar la acuzaţiile precum că ultimele scrutine parlamentare şi locale ar fi fost organizate cu încălcarea legislaţiei. „Din punctul lor de vedere, a celor care nu au acumulat un anumit număr de voturi la care s-au aşteptat, posibil că ei cred că alegerile ar fi fost cumva, într-un fel ori altul, afectate. Dar instituţii precum Consiliul Europei, OSCE, Uniunea Europeană au dat avize pozitive la procesele electorale din Republica Moldova, inclusiv observatorii naţionali au zis acelaşi lucru. Plus aceste rezultate au fost confirmate de Curtea Constituţională”, a argumentat Ciocan. Potrivit acestuia, reprezentanţii PCRM au fost unicii care şi-au argumentat poziţia - este vorba despre înregistrarea în cursa electorală a „partidului-clonă, Partidul Comunist Reformator”. „Dar noi am avut un proces de judecată cu Partidul Comuniştilor pe parcursul desfăşurării campaniei electorale pentru parlamentarele din 2014, această hotărâre a CEC privind înregistrarea acestui partid clonă a trecut controlul judiciar, a fost atacată la Curtea de Apel, ulterior la Curtea Supremă de Justiţie. Şi avem o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie, care spune că organul electoral, în cazul dat CEC, corect a înregistrat un partid care la acel moment era în Registrul de stat al partidelor”, a comentat Iurie Ciocan.

În cadrul interviului, preşedintele CEC a mai vorbit despre perioada şi modul în care poate avea loc un referendum cu privire la modificarea Constituţiei, subliniind că primează iniţiativa populară în faţa celei legislative şi că acesta nu poate avea loc mai devreme de 24 ianuarie 2016. Totodată, Iurie Ciocan a sugerat că numirea membrilor CEC pe criterii politice le joacă festa şi că, deşi le reuşeşte, „este foarte greu ca instituţia să fie liberă de factorul politic”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite