Discuţii cu academicieni la Comrat. Ce probleme trebuie depăşite în Găgăuzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gagauzia

Reprezentanţi ai mediului academic şi societăţii civile, specialişti din alte domenii, s-au adunat la Comrat, unde au discutat despre educaţie, etică şi despre depăşirea provocărilor actuale prin dialog, în cadrul conferinţei internaţionale „Dialogul civilizaţiilor: etică, educaţie, libertate şi responsabilitate într-o lume în schimbare”. Evenimentul a fost organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Universitatea de Stat din Comrat.

Victor Moraru, doctor habilitat, coordonatorul Secţiei de Ştiinţe Sociale şi Economice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a declarat pentru IPN că discuţiile s-au referit şi la libertatea exprimării, la libertatea presei, rolul mass-media în prezentarea realităţilor şi conflictelor existente. „Mass-media are rolul fie de prevenire, fie de stimulare a conflictelor – un rol nefast, dar care tot trebuie luat în considerare”, a specificat profesorul.

La conferinţă s-a vorbit şi despre problemele din sectorul educaţional. „Ne confruntăm cu provocări determinate de realităţi, acele provocări care ţin de conceptualizarea învăţământului, raportarea sistemului educaţional la realităţile noastre, pe cât este de adecvat timpului şi condiţiilor societăţii noastre acel sistem pe care îl promovăm. Am vorbit şi despre modalităţile şi formulele didactico-pedagogice potrivite. Nu ar fi corect să se creadă că la această conferinţă pot fi rezolvate odată şi pentru totdeauna problemele, dar faptul că este sensibilizată comunitatea faţă de problemele existente este important. Sensibilizarea este deja un lucru bun”, a accentuat Victor Moraru.

Decanul Facultăţii de Economie a Universităţii de Stat din Comrat, Constantin Tauşanji, a spus pentru IPN că la conferinţă a fost abordată necesitatea transformării economiei în una multilaterală, ecuaţia căreia să includă din start nu doar elementele care asigură profitul, ci şi cele care se referă la bunăstarea, educaţia, morala şi etica omului. De asemenea, participanţii la conferinţă au menţionat că, indiferent de religie, toate popoarele trebuie să adopte tactica dialogului pentru a se ajunge la compromis şi a se menţine pacea. Constantin Tauşanji a spus că la conferinţă s-a convenit ca mediul academic să-i susţină pe cercetătorii care nu vin cu idei radicale ci doar pe cei care optează pentru rezolvarea problemelor prin dialog. „25 de ani în urmă, şi noi, găgăuzii şi moldovenii, am rezolvat un conflict prin dialog şi ne mândrim cu aceasta”, a mai spus decanul. Totodată, acesta a adăugat că participanţii la conferinţă s-au expus pentru ca religia să devină ştiinţifică, iar ştiinţa – religioasă.

Feridun Tüfecki, doctor la Universitatea de Stat din Comrat, directorul companiei „Lume dialog”, unul din organizatorii conferinţei, a comunicat că la conferinţa internaţională au fost abordate probleme legate de educaţie, etică, libertate şi responsabilitate, precum şi de limitele eticii şi responsabilităţii. S-a vorbit despre faptul că presa trebuie să-şi păstreze libertatea şi trebuie să respecte cultura şi tradiţiile persoanelor şi trebuie să fie responsabilă.

„Conferinţa şi-a pus drept scop de a aduce în atenţia publică importanţa educaţiei şi a existenţei dialogului între civilizaţii. Ţinând cont de situaţia regională, de conflictul din Ucraina, în viitor pot apărea apeluri radicale, iar, pentru ca acestea să nu aibă loc, trebuie să existe un dialog între oameni cu ajutorul căruia să se depăşească toate conflictele”, a subliniat Feridun Tüfekci.

La conferinţă au participat persoane din 6 state – Germania, Turcia, Bulgaria,  Ucraina, România şi Moldova.

Ediţia anterioară a Conferinţei internaţionale cu genericul „Dialogul civilizaţiilor” a avut loc acum doi ani, la Chişinău, ediţii anterioare s-au desfăşurat şi în alte ţări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite