Directori pe viaţă în spitalele din Chişinău. Autorităţile spun că se doreşte ca noi şefi de spitale să fie selectaţi de o comisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii susţin că se descurcă şi nu văd un motiv să plece la pensie FOTO Adevărul
Medicii susţin că se descurcă şi nu văd un motiv să plece la pensie FOTO Adevărul

Chiar dacă au depăşit chiar şi cu zece ani pragul de pensionare, mai mulţi manageri de spitale din Capitală se ambiţionează să rămână în funcţii, pe baza contractelor pe termen nedeterminat.

Medicul infecţionist Maria Cetulean este de 15 ani în fruntea Spitalului de Ftiziopneumologie din Chişinău. „Când am venit, spitalul avea nevoie de renovare, reţelele termice şi electrice erau în stare deplorabilă. Atunci borşul pe care-l dădeam bolnavilor avea doar un cartof într-un colţ de cratiţă“, povesteşte directoarea, în vârstă de 67 de ani. 

Potrivit ei, între timp, condiţiile de internare s-au îmbunătăţit semnificativ. „Am schimbat reţeaua electrică de la etajele 3 şi 4, am renovat salonul de copii şi am refăcut acoperişul blocului alimentar şi al spălătoriei. Cât timp discernământul îmi permite să fac lucruri bune, încerc să rămân în funcţie. Bineînţeles, dacă nu încurc cuiva“, afirmă managerul.

Lăudaţi de subalterni

Serghei Simco, tot în vârstă de 67 de ani, conduce de două decenii Spitalul municipal pentru copii numărul 1 din Capitală. „Dacă mi se va cere să renunţ la funcţie, o voi face. Întrebaţi-i însă pe medici ce cred despre mine şi dacă vor un alt şef“, ne îndeamnă administratorul. „De când lucrez aici n-au fost niciodată probleme cu salariile sau cu echipamentele, ca-n alte spitale. Unui alt director, mai tânăr, i-ar lua mult timp să câştige respectul angajaţilor“, e de părere medicul Dana Ursul.

Cât timp discernământul îmi permite să fac lucruri bune, încerc să rămân în funcţie. Maria Cetulean, directoare Spitalului de Ftiziopneumologie

Şi doctorii de la Spitalul „Sf. Arhanghel Mihail“ îşi susţin şeful. „De şase ani lucrez cu domnul Ciobanu. Pacienţii sunt mulţumiţi, noi ne descurcăm cu ce avem“, spune un neurolog despre Mihai Ciobanu (67 de ani), care de 12 ani conduce instituţia. „Din mai avem un bloc radiologic modern şi până la sfârşitul anului vom avea şi o secţie de cardiologie complet nouă. După atâţia ani, cel mai tare mă bucură faptul că medici de înaltă calificare din alte spitale vin să se angajeze la noi“, se laudă şi directorul.

Chiar dacă am 68 de ani, mă simt excelent. Când voi vedea că nu mai pot, voi pleca singur. Nicolae Starciuc, directorul Spitalului „V. Ignatenco“

În schimb, directorul Spitalului municipal pentru copii „Valentin Ignatenco“, mustrat luna trecută din cauza burghielor industriale folosite în operaţii, se judecă de ani buni cu mai mulţi subalterni.

La cuţite cu chirurgi

Insistă însă că toate îmbunătăţirile făcute de-a lungul timpului, inclusiv dotarea blocului chirurgical, sunt meritele lui. „Când am preluat conducerea, instituţia era într-o stare deplorabilă. Lucrurile s-au schimbat radical din 2003 încoace. Chiar dacă am 68 de ani, nu văd de ce n-aş mai rămâne. Mă simt excelent. Când voi vedea că nu mai pot, voi pleca singur“, ne asigură Nicolae Starciuc.

Luaţi cu binişorul

Potrivit şefului Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău, Mihai Moldovanu, directorii de instituţii medicale care au depăşit pragul de pensionare ar putea fi schimbaţi până anul viitor. „În cadrul reformei, va fi optimizată şi conducerea spitalelor, inclusiv. Într-o primă fază discutăm frumos cu ei. Dacă nu ajungem la o înţelegere, vom face evaluări pe criterii de performanţă“, precizează responsabilul. Conform Codului Muncii, angajatorii încheie contracte individuale de muncă pe o perioadă de până la doi ani, care pot fi ulterior prelungite. „Chiar dacă au contracte pe un termen nedeterminat, acestea îşi pierde valabilitatea odată cu împlinirea limitei de vârstă“, explică directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Viorel Soltan. 

Mai întâi, discutăm frumos cu ei. Dacă nu ajungem la o înţelegere, vom face evaluări. Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate

Concurs pentru vicedirectori

Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern, potrivit căruia, vicedirectorii şi şefii de secţii din spitale vor fi selectaţi pe bază de concurs. Examinarea va fi jurizată de o comisie formată din medici specialişti, directorul unităţii şi un reprezentant al instituţiei fondatoare. „Lucrul acesta înviorează activitatea din spitale. Până acum, nu aveam nicio reglementare pentru vicedirectori şi şefii de subdiviziuni. Cadrele cu vârste de peste 65 de ani nu mai au voie să participe la concurs“, susţine viceministrul Sănătăţii Mihai Ciocanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite