Din 2014 ne vom lua medicamentele pe bază de reţete electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii din Sănătate vor ca de anul viitor pacienţii să-şi ia doctoriile de la farmacii doar pe baza codului de asigurat. Mai au însă de rezolvat problema dotărilor tehnice ale medicilor de familie.

De la finele anului viitor ne vom putea lua medicamentele din farmacii doar cu ajutorul codului numeric personal sau a codului de asigurat. Fără prescripţii completate doar pe înţelesul medicilor şi fără medicamente promovate în funcţie de atenţiile primite de doctor, de la companiile farmaceutice.

Potrivit directorului Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, sistemul este pe jumătate implementat, responsabilii din farmacii trimiţând deja rapoartele către CNAM, referitoare la medicamentele compensate, printr-o platformă informatică dedicată.

„Ştiu că, spre sfârşitul anului viitor, Ministerul Sănătăţii va implementa un nou program la toate instituţiile medicale primare şi la medicii de familie, prin care aceştia vor lucra pe o platformă comună cu farmaciile. Prescriere electronică ne-ar aduce un real folos, prin economia de timp şi de hârtie, precum şi evitarea unor potenţiale prescrieri neargumentate“, a declarat Buga.

Medici lipsă şi calculatoare vechi

Chiar dacă pacienţii şi-ar putea lua medicamentele mai simplu cu reţetele electronice, nu toţi medicii de familie au calculator conectate la Internet, iar locuitorii din unele sate sunt nevoiţi să străbată kilometri întregi, pentru a putea beneficia de o consultaţie. „Merg o dată pe săptămână în două sate. Acolo n-am calculator şi nu văd cum le-aş putea da oamenilor reţete electronice. Poate dacă pacienţii vor veni în cabinetul de-aici“, susţine Natalia Eremia, medic de familie la Vulcăneşti.

„Prin implementarea e-reţetelor vom evita potenţialele prescrieri neargumentate“ - Mircea Buga, directorul CNAM

„Sunt vreo zece sate unde nu avem medici de familie, însă avem doctori care se deplasează periodic acolo şi acoperă necesităţile din teritoriu. Calculatoare conectate la Internet avem, aşa că nu vor fi probleme în implementarea sistemului de e-reţete. Ar fi mai bine, fiindcă unii medici au un scris deloc lizibil“, precizează şeful Centrului medicilor de familie din Cahul, Alexandru Hagioglo.

Mai bine ar testa programul pe două raioane

Contactat de reporterii „Adevărul“, ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi a evitat să ne spună din ce fonduri va fi pus în practică noul sistem informatic de eliberare a reţetelor.

„Ideea e bună, dar trebuie testată măcar vreo două luni într-un raion. Sunt zone precum UTA Găgăuzia sau Briceni, unde medicii ori au calculatoare vechi, ori sunt nevoiţi să le repare des. La Leova şi în Cantemir sunt multe sate fără medici de familie, unde pacienţii sunt consultaţi doar de asistente“, este de părere fostul ministru al Sănătăţii, Mihai Magdei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite