Dezvăluiri marca Ilan Shor: Pagubele reale din sectorul bancar sunt de 625 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Primarul oraşului Orhei şi fostul preşedinte al Consiliului de Administrare al Băncii de Economii, Ilan Shor, susţine că pagubele reale de pe urma fraudelor din sistemul bancar ar fi de 625 de milioane de dolari, iar cifra de un un miliard ar fi un mit. Într-un briefing de presă, omul de afaceri a anunţat că a decis să facă publice aceste precizări, transmite IPN.

Ilan Shor a menţionat că pagubele materiale reale în valoare de 625 de milioane de dolari, ar fi apărut ca urmare a creditelor neperformante oferite când preşedinte al BEM era Grigore Gacikevici. Primarul de Orhei afirmă că acesta ar fi oferit credite neperformante în valoare de 375 de milioane de dolari. Potrivit lui, în perioada anilor 2008-2012, BEM oferea credite agenţilor economice, iar, ulterior, aceştia, prin contracte netransparente, transmiteau banii spre firme offshore. De asemenea, omul de afaceri a condamnat lipsa de acţiune a Băncii Naţioanle a Moldovei pentru că nu s-a implicat în situaţia de la BEM în timpul conducerii lui Grigore Gacikevici.

Totodată, Ilan Shor a spus că alte 250 de milioane de dolari ar fi constitut paguba financiară din perioada în care el deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Administrare al BEM. Omul de afaceri susţine că a fost impus să ia credite pe numele  companiilor pe care le conducea, de către Vlad Filat, pe atunci prim-ministru. Ulterior banii ar fi fost transmişi către companiile offshore, subordonate fostului premier şi administratorului firmei „Caravita”. Ilan Shor a declarat că i-ar fi transmis bani nu doar în calitate de credite, întrucât, Vlad Filat, deţinând funcţia de premier, îl ameninţa că se implica în afacerile pe care le gestionează.

Într-o altă ordine de idei, acesta a declarat că nu este de acord cu învinuirile pe care i le aduce procuratura, considerându-le nefondate. Actualul primar de Orhei a spus că va contracta o firmă de audit din străinătate pentru a realiza o proprie anchetă pe marginea acestui caz şi pentru a determina ce s-a întâmplat şi la cine au ajuns banii, ca urmare a fraudei din sistemul bancar.

Parlamentul a decis pe15 octombrie, cu votul a 79 de deputaţi, retragerea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat, la solicitarea procurorului general. Potrivit sesizării Procuraturii Generale, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi estorcat şi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la firma acestuia, Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. La fel, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni al statului. Vlad Filat pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite