Demisia lui Sergiu Cioclea, o manevră a lui Vlad Plahotniuc în blocarea totală a anchetei privind furtul miliardului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, este încă o manevră a oamenilor lui Vlad Plahotniuc, în blocarea totală a anchetei, în cazul furtului miliardului de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). După patru ani de zile, investigaţiile furtului miliardului nu oferă răspunsuri, ci doar ridică mai multe semne de întrebare în ceea ce priveşte prejudiciul, scrie jurnaliştii.ro, citat de Adevărul.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, singurul care plăteşte pentru această lovitură din sistemul bancar al Republicii Moldova este fostul lider PLDM şi premier al R.Moldova, Vladimir Filat.

„Am depus o cerere de încetare a funcţiei mele de guvernator. Am adresat-o preşedintelui Parlamentului, începând cu data de 30 de noiembrie. Am participat la selectarea candidatului la postul de guvernator în primele zile ale lui martie 2016, după o lungă iarnă de criză financiară şi politică. Simbolic, vreau să plec în ultima zi de toamnă, după ce am putut strânge roada”, a declarat Sergiu Cioclea în cadrul unei conferinţe de presă marţi, 20 noiembrie.

Momentul demisiei lui Sergiu Cioclea pare a fi atent calculat de oamenii „oligarhului cel bun” în contextul trebuie să acopere mediatic la Chişinău manevrele electorale ale lui Igor Dodon care încalcă frecvent Constituţia statului moldovean în favoarea oamenilor săi din PSRM, şi implicit ale PDM-ului care „a oripilat” partenerii externi ai R. Moldova, prin legea amnistiei capitalurilor.

Surse politice de la Chişinău au precizat pentru amnistiei capitalurilor, încă de acum o lună.

„Guvernatorul Cioclea nu era un pericol pentru Plahotniuc întrucât i-a făcut pe plac prin masacrarea Raportului Kroll 2, însă l-a sacrificat pentru că a tergiversat aplicarea legii amnistiei capitalurilor, deosebită de importantă pentru spălarea banilor negri al tuturor celor din această gaşcă de hoţi în lege. Nu uitaţi că în această campanie electorală se vor întâmpla multe mizerii, iar această demisie deschide scena reglărilor de conturi din Republică”, au declarat surse politice de la Chişinău, pentru Jurnaliştii.ro.

Jurnaliştii.ro scrie că prin această demisie forţată de la BNM, Plahotniuc caută „să betoneze” iţele unei escrocherii care a îngropat şi va îngropa R.Moldova la capitolul credibilitate externă, atâta timp cât nu se va face lumină şi nu vor apărea adevăraţii vinovaţi în boxa acuzaţilor. Până atunci, rămâne după gratii doar Vladimir Filat, un fel de vinovat de serviciu.

Sergiu Cioclea din postura de guvernator al BNM a „masacrat raportul Kroll 2” din care nu am înţeles cine este responsabil de furtul miliardului şi unde au ajuns aceşti bani. În decembrie 2017, BNM (Banca Naţională a R.Moldova) a publicat o sinteză a raportului în limba română care conţinea 57 de pagini şi prezenta în opt capitole metodologia, analiza capitalurilor furate între 2012-2014 şi implicarea lui Ilan Shor în acţionariatul băncilor păgubite.

Totodată, în raport se menţionează că în total, între 2012 şi 2014, cele trei bănci din Moldova au acordat companiilor din Grupul Shor împrumuturi în valoarea de 2,9 miliarde de dolari SUA. Împrumuturile respective, acordate sub forma unor împrumuturi corporative, par să fi trecut printr-un proces extrem de bine coordonat. de spălare a banilor, înainte de a fi dispărut în mai multe conturi bancare în numeroase jurisdicţii. spălarea banilor a fost efectuată prin intermediul unui număr de companii afiliate şi conturi bancare deschise la băncile din Letonia, fiind aparent coordonată, de asemenea, de Shor.

Astfel, împrumuturile menţionate nu par să fi fost credite comerciale, ci mai degrabă nişte „acoperire” utilizate pentru a permite deturnarea frauduloasă a milioanelor de dolari de la cele trei bănci din Republica Moldova.

Pe de altă parte, Cabinetul Filip a fost mulţumit de faptul că Raportul Kroll 2 a fost „ascuns sub preş” întrucât ar fi ieşit prost pentru prietenii oligarhului „cel bun” dacă s-ar indicat public cine sunt cei care au furat banii în schema coordonată de Vladimir Plahotniuc. Din decembrie 2017 şi până în momentul de faţă, guvernarea de la Chişinău a avut grijă să ţină sub „obroc” orice informaţie oficială despre furtul miliardului de lei care a paralizat sistemul bancar moldovean.

Indiferent de ce va face în continuare guvernarea oligarhului Plahotniuc, furtul miliardului va ridica multe semne de întrebare asupra credibilităţii R.Moldova în contextul în care banii europeni nu vor mai veni, iar consolidarea statului de drept rămâne „un deziderat doar pe hârtie”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite