Curtea Constituţională îşi va anunţa joi decizia privind referendumul consultativ iniţiat de Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a examinat în şedinţa de miercuri, 26 iulie, sesizarea PL cu privire la controlul constituţionalităţii decretului preşedintelui pentru desfăşurarea referendumului republican consultativ. În cadrul audierii părţilor, liberalii au insistat pe declararea neconstituţionalităţii decretului emis de şeful statului, menţionând că acesta se ocupă de politică şi nu de problemele cetăţenilor.

La rândul său, reprezentanţii Preşedinţiei susţin că referendumul este consultativ, fără efecte juridice, dorinţa preşedintelui fiind consultarea opiniei publice. Curtea urmează să pronunţe hotărârea pe marginea sesizării joi, la ora 11.00, transmite IPN.

Conform decretului prezidenţial, plebiscitul urmează să aibă loc pe 24 septembrie, iar cetăţenii vor răspunde la patru întrebări legate de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgenţă acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de acordarea preşedintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiţii decât cele prevăzute în prezent. Alegătorii ar urma să fie întrebaţi dacă susţin reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71, dar şi referitor la predarea în şcoli a Istoriei Moldovei.

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a declarat în cadrul şedinţei că întrebările formulate de preşedinte sunt neraţionale, în parte camuflate sub forma unei iniţiative de revizuire a Constituţiei, prin eludarea altor norme constituţionale. La fel sunt generatoare de conflicte sociale menite să divizeze societatea pe principii etnice, geopolitic,  în pofida faptului că, potrivit Constituţiei, preşedintele urmează să reprezinte garantul unităţii naţionale.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, acest decret este unul de manipulare. Liberalul a mai spus că îi pare rău că într-o situaţie de criză social-economică, preşedintele „a găsit dragostea faţă de politică, dar nu faţă probleme cetăţenilor”. Referindu-se la întrebarea legată de acordarea împuternicirilor suplimentare şefului statului, Mihai Ghimpu a declarat că nu este clar în ce circumstanţe acesta va putea dizolva legislativul, iar oamenii trebuie să cunoască acest lucru. Politicianul şi-a exprimat convingerea că referendumul iniţiat de preşedinte nu va avea loc.

Consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi a declarat că sesizarea PL este nefondată şi conţine argumente politice. Potrivit lui, societatea de către politicieni a fost divizată. Într-un stat democratic cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea să se expună şi nu există o cale mai directă decât referendumul. Consilierul a mai spus că decretul este unul consultativ şi nu va avea efecte juridice sau forţă de revizuire a Constituţiei, iar preşedintele doreşte să cunoască opinia cetăţenilor şi în baza rezultatelor acestui exerciţiu să recurgă la alţi paşi.

„La momentul elaborării decretului, prevederile Constituţiei şi a Codului Electoral au fost respectate. Dreptul preşedintelui de a cere opinia poporului nu poate fi interpretat într-un mod restrictiv. Şi nu este nimic rău în faptul că preşedintele doreşte să cunoască opinia cetăţenilor săi înainte de a lua careva decizii referitor la întrebările globale, care sunt în agenda preşedintelui. De aceea insistăm asupra constituţionalităţii şi legalităţii acestui decret”, a menţionat consilierul.  

Reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituţională, Valeriu Cuciuc, a declarat că problemele de interes naţional abordate în întrebările pentru referendum nu au fost dezbătute public. În acest caz transparenţa a fost încălcată, iar la semnarea acestui decret preşedintele nu a dat dovadă conlucrare cu alte puteri ale statului.

Preşedintele Igor Dodon a semnat pe 28 martie decretul privind desfăşurarea unui referendum consultativ republican. Pentru organizarea plebiscitului, CEC a stabilit un deviz de cheltuieli de 74, 7 milioane de lei. Guvernul a declarat anterior că în bugetul pentru anul curent nu au fost prevăzuţi bani pentru desfăşurarea referendumului şi în aceste condiţii cuantumul cheltuielilor se stabileşte de Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite