Curtea Constituţională cere Parlamentului să îmbunătăţească legislaţia electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO foto constcourt.md
FOTO foto constcourt.md

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, subliniază necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei electorale şi a adoptării de către Parlament a unui nou Cod Electoral, care să conţină prevederi separate pentru fiecare tip de scrutin electoral. Declaraţia a fost făcută la conferinţa „Alegeri Prezidenţiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări şi paşi de urmat”, organizată de către CEC şi Consiliul Europei.

Alexandru Tănase a precizat că au fost expediate către Parlament mai multe solicitări, în care Curtea a cerut reglementarea diferenţiată a procedurilor de examinare a contestaţiilor în cazul desfăşurării a două tururi de scrutin, inclusiv a contestaţiilor formulate în ziua alegerilor.

Curtea Constituţională a mai solicitat introducerea criteriilor suplimentare referitoare la stabilirea numărului secţiilor de votare şi buletinelor de vot peste hotare, precum şi alte tipuri de înlesniri pentru alegătorii din diasporă precum: două zile de vot sau votul electronic.

În adresele expediate Parlamentului, Curtea a cerut introducerea reglementărilor exprese în Codul Penal pentru incriminarea coruperii alegătorilor în cadrul alegerilor prezidenţiale şi necesitatea introducerii mecanismelor de sancţionare promptă şi imediată a oricărei tentative de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale.

„Republica Moldova este un stat laic, iar implicarea cultelor religioase în campanii nu poate fi acceptată. Sunt necesare sancţiuni precum suspendarea activităţii cultelor care se implică politic”, a menţionat Alexandru Tănase.

De asemenea, Curtea a cerut modificarea legislaţiei cu privire la răspunderea radiodifuzorilor în perioada campaniilor electorale şi instituirii de către Parlament a unor instrumente eficiente de sancţionare, cum ar fi suspendarea dreptului de emisie pentru întreaga perioadă a campaniei electorale, pentru acele instituţii media care încalcă obligaţia de imparţialitate în perioada electorală.

Parlamentul are la dispoziţie trei luni pentru a soluţiona Adresele expediate de către Curtea Constituţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite