„Cozile” la Cadastru se întind pentru o lună şi jumătate. Explicaţia ASP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Perioada de aşteptare a programării la serviciile cadastrale în regim obişnuit, la centrele multifuncţionale din municipiul Chişinău, durează mai bine de o lună şi jumătate, potrivit unui exerciţiu de programare pe pagina web a Agenţiei Servicii Publice, transmite IPN.

Aceasta, în timp ce serviciul propriu-zis, de înregistrare a unui bun imobil, de exemplu, se prestează în cel mult 10 zile lucrătoare, dacă nu este vorba despre o urgenţă, pentru care se plăteşte suplimentar. 

Într-un răspuns pentru IPN, Agenţia Servicii Publice precizează că „prioritatea prestării serviciilor prin programarea prealabilă a unei vizite la centrele multifuncţionale ale ASP este o măsură instituită de la începutul perioadei stării de urgenţă în sănătate publică pe teritoriul Republicii Moldova, în anul 2020, şi urmăreşte scopul de fluidizare a solicitanţilor tuturor serviciilor, prestate de ASP, precum şi serviciile cadastrale, evitând astfel aglomerarea excesivă la anumite intervale de timp”.

Potrivit ASP, concomitent cu programările, „în scopul sporirii accesibilităţii serviciilor publice prestate de instituţie, inclusiv şi cadastrale, a fost stabilită asigurarea deservirii cetăţenilor conform principiului rândului viu, în limita intervalelor de timp disponibile”. La constatarea IPN că, potrivit unor observări la faţa locului, o persoană nu prea are şanse să fie deservită în afara regimului de programare prealabilă, cel puţin în cazul serviciilor cadastrale, unde perioada de aşteptare, în municipiul Chişinău, depăşeşte de o lună şi jumătate, ASP menţionează că în cazul audienţei cetăţenilor din rândul ordinar se acordă prioritate solicitanţilor de servicii în regim de urgenţă. În mod continuu, rămâne în vigoare deservirea prioritară a persoanelor în etate, persoanelor cu dizabilităţi severe şi accentuate, femeilor însărcinate şi mamelor cu copii cu vârsta de până la trei ani.

Timpul de aşteptare a programărilor este diferit de la localitate la alta. Dacă la Centrul Multifuncţional din strada Mihai Viteazul din capitală cea mai apropiată dată disponibilă pentru accesarea serviciilor cadastrale în regim obişnuit este 29 decembrie, la Străşeni, de exemplu, serviciul poate fi solicitat începând cu 12 noiembrie. În răspunsul său, ASP precizează că nu este o comparaţie relevantă, deoarece „în majoritatea CM din ţară, cu excepţia celor din municipiile Chişinău şi Bălţi, accesul solicitanţilor se efectuează în mare parte din rând viu”.

Rata medie de prezenţă a solicitanţilor care şi-au făcut programarea pentru vizita la centru multifunctional reprezintă 62%, pentru municipiul Chişinău, şi circa 67%, pentru toate centrele multifuncţionale din ţară.

„În vederea micşorării perioadei de aşteptare a programării disponibile la serviciile cadastrale din municipiul Chişinău, ASP oferă următoarele oportunităţi: având imobilul în raza municipiului Chişinău, solicitanţii pot efectua înregistrările cadastrale la orice Centru multifuncţional din municipiu (CM nr.1, 2, 3, 4). Vizita poate fi programată în prealabil sau solicitanţii sunt deserviţi conform principiului rândului ordinar (rând viu), în intervalul orelor 7.30 – 15.30 ”, precizează Agenţia Servicii Publice.

În incinta Centrului multifuncţional Chişinău nr. 4 sunt deserviţi, în mod prioritar, conform rândului ordinar, solicitanţii serviciilor de înregistrare a contractelor de ipotecă (persoane fizice şi juridice), inclusiv a contractelor de vânzare-cumpărare, cu instituirea concomitentă a ipotecii şi acordurilor adiţionale. Audienţa persoanelor juridice care solicită înregistrarea unui număr mai mare de cinci cereri se efectuează la Centrul multifuncţional Chişinău nr. 5, se mai spune în răspunsul ASP pentru IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite