Contrabandişti cu epoleţi. Poliţişti reţinuţi pentru contrabandă cu spirt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contrabandişti cu epoleţi
Contrabandişti cu epoleţi

Mai mulţi colaboratori ai Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova au fost reţinuţi pentru implicarea în scheme de contrabandă cu spirt. În dimineaţa zilei de 10 februarie, procurorii anticorupţie, ofiţerii CNA şi colaboratorii securităţii interne a Poliţiei de Frontieră au efectuat perzcheziţii în localităţi din raioanele Ceadîr-Lunga şi Ialoveni, Comrat, Taraclia, Cahul dar şi la sectorul Poliţiei de Frontieră din Valea Perjei.

În urma acestor percheziţii au fost reţinuţi trei colaboratori de poliţie, care au fost escortaţi la izolatorul CNA. A fost reţinut şi un ofiţer al serviciului operativ din cadrul Direcţiei teritoriale sud a departamentului Poliţiei de Frontieră, şeful centrului Poliţiei de Frontieră din satul Valea Perjei şi un şef de secţiei al Inspectoratului de poliţie Ceadîr-Lunga.

Descinderile s-au produs ca urmare a acumulării de probe în cauzele penale deschise pe faptul contrabandei cu alcool în proporţii deosebit de mari. Grupul comun de anchetă a depistat două depozite. Într-un depozit din Ceadîr-Lunga au fost depistate circa 11 tone de spirt etilic, iar în cel din oraşul Ialoveni - o cantitate de circa 60 de tone de alcool. În cadrul operaţiunii au fost mobilizaţi 50 de colaboratori ai grupului anchetă.

Două încercări de contrabandă, contracarate

Pe parcursul investigării activităţii acestui grup, procurorii anticorupţie au identificat cazuri de corupere a colaboratorilor Poliţiei de Frontieră, dar şi trei încercări de trecere peste frontiera de stat a unor cantităţi mari de spirt. Două dintre aceste încercări au fost contracarate. Au fost identificate şi cazuri în care colaboratorii Poliţiei de Frontieră au muşamalizat faptele de contrabandă.

Două tentative de contrabandă a câte zece tone de spirt au eşuat, pentru că forţele de ordine au intervenit în timp. „În oraşul Ceadîr-Lunga au fost identificate peste zece tone de spirt, care urmau să ajungă în Ucraina. Pe teritoriul unui agent economic care se ocupă cu transportarea de mărfuri au mai fost identificate câteva volume de spirt ce la fel depăşesc zece tone”, a declarat Eduard Harunjen, procuror anticorupţie.

Vameşi ucraineni, implicaţi în acest caz

Ca rezultat al descinderilor au fost stabilite mai multe persoane suspecte de contrabandă cu alcool: trei inspectori de frontieră, un poliţist de patrulare şi mai mulţi oameni de afaceri.

Procurorul Eduard Harunjen a precizat pentru Adevărul Moldova că mai multe  reţineri urmează să aibă loc pe parcursul anchetei. „La sudul republicii se mai lucrează cu persoane angajate ale poliţiei”.

Gruparea se ocupa cu contrabanda spirtului în Ucraina. Mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au pus la punct un mecanism de export al spirtului în Ucraina fără achitarea taxelor vamale. Din schema de contrabandă ar face parte şi vameşi ucraineni. Astfel, pentru fiecare litru de spirt introdus în Ucraina, Republica Moldova nu încasa 100 de lei. Estimativ, dacă cele 70 de tone de spirt ar fi fost exportate în Ucraina fără a fi impozitate, bugetul Republicii Moldova nu ar fi încasat aproximativ 7.000.000 de lei.

În vizor, din septembrie

„Această grupare se află în vizorul nostru începând cu septembrie 2014. Spirtul este produs legal pe teritoriul Republicii Moldova. Statului trebuie să i se achite la exportul fiecărui litru de spirt mai mult de 100 de lei. Accizele şi TVA-ul la spirt sunt foarte mari, depăşesc de zece ori valoarea unui litru de spirt. Ei nu vroiau să plătească la stat. Banii plecau în buzunar la contrabandişti”, a atras atenţia procurorul.

Urmărirea penală a început în luna septembrie 2014. „Imediat am pornit urmărirea penală şi am documentat cum s-a creat acest grup, cum s-au mituit colaboratorii pentru a fi atraşi în activitate ilegală, cum s-au făcut încercări de a trece produsul”, a declarat Harunjen.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite