CHIŞINĂU „Franzeluţa“ cu sau fără Baleca. Cine urmează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Baleca spune că a fost ameninţat
Eugen Baleca spune că a fost ameninţat

Scandalul legat de demisia directorului combinatului de pâine arată că statul nu controlează cum este administrată averea sa, susţin experţii. Eugeniu Baleca a anunţat ieri că părăseşte postul de director, dar oficialii susţin că rămâne în funcţie, pentru că n-a respectat procedura.

La întreprinderea „Franzeluţa" situaţia rămâne incertă. La mijlocul zilei de ieri Eugeniu Baleca îşi anunţa plecarea din funcţie pentru că ar fi fost ameninţat de guvernare, ca după amiază Consiliul de Administraţie să anunţe că demisia nu este acceptată.

„Am primit acasă o scrisoare de ameninţare şi am ajuns în situaţia să mă tem pentru securitatea mea şi a familiei mele. Din cauza presiunii nu-mi pot îndeplini funcţiile, nici să achit salarii angajaţilor, deoarece Consiliul de Administraţie nu alocă bani. Pentru a nu lăsa Chişinăul fără pâine, am decis să demisionez", a declarat directorul. Şeful întreprinderii a spus că guvernarea vrea să-l înlăture de la cârma combinatului „Franzeluţa", pentru că ar fi o persoană incomodă. „Eu n-am vrut să promovez proiectele care mi-au fost impuse de către un partid de la guvernare", a mai spus acesta.
Totodată, Baleca a reiterat că nu este de acord cu decizia Consiliului de Administraţie al întreprinderii, care a hotărât să-l demită. Directorul „Franzeluţa" a mai spus că alerta cu bombă de la întreprindere ar fi fost regizată de Poliţie cu scopul de a-l presa să plece.

Prim-ministrul dă startul luptei

„Acesta este doar începutul luptei premierului Vlad Filat cu încălcările comise în procesul de gestionare a patrimoniului statului", a declarat Igor Volniţchi, consilierul şefului Executivului. Potrivit lui, prin declaraţiile făcute, Eugen Baleca ar fi încercat să-şi asigure o retragere onorabilă din funcţie, după scandalul provocat la întreprindere. „La «Franzeluţa» urmează să fie efectuat un audit, să fie investigate unele aspecte ale activităţii acestui domn, dar şi ale altor responsabili de activitatea combinatului. Alte întreprinderi care vor fi vizate în continuare de acţiunile premierului Vlad Filat sunt Metalferos, Moldtelecom, Moldovagaz, întreprinderile din sectorul energetic", a declarat presei Volniţchi.

În schimb, viceministrul Agriculturii, Ştefan Chitoroagă, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA „Franzeluţa", a anunţat că demisia lui Baleca nu a fost acceptată, pentru că nu s-au respectat „procedurile legale".

Scandalul din jurul demiterii directorului întreprinderii „Franzeluţa" este doar vârful „aisbergului" de probleme din domeniul administrării proprietăţii de stat care se perpetuă de circa 20 de ani: averea statului este administrată prost. Mai mult, „felul cum sunt angajaţi sau demişi mulţi manageri de întreprinderi cu capital de stat denotă că remanierile se fac în mare parte pe criterii politice", susţine Valeriu Prohniţchi, director executiv la Centrul analitic „Expert-Grup".

Potrivit economistului, sunt probleme grave în administrarea averii de stat şi nu există o strategie clară în domeniu. „Dacă autorităţile vor ca pâinea să fie ieftină, ar trebui să spună deschis acest lucru şi atunci nu pot exista pretenţii ca o întreprindere precum „Franzeluţa" să aducă profituri mari", afirmă Valeriu Prohniţchi. În opinia expertului, ca urmare a politicii de preţuri care favoriza „Franzeluţa" au dat faliment mai multe companii mici.
Datorii de peste un miliard de dolari

La începutul anului trecut, întreprinderile cu capital de stat aveau acumulate datorii de peste un miliard de dolari, arată un raport al Agenţiei Proprietăţii Publice. Doar jumătate aduceau profit, 30% generau pierderi, iar 20% erau în faliment sau staţionau. Ce situaţie era la începutul anului curent rămâne un secret. Ministerul Finanţelor spune că, deşi a efectuat o analiză a situaţiei în domeniu, nu o poate face publică, pentru că a transmis-o la Ministerul Economiei. Ultima urmează să prezinte peste câteva săptămâni un raport special la Guvern.

Două dosare penale în urma alertei cu bombă

În urma alertei cu bombă la Combinatul de panificaţie „Franzeluţa" au fost intentate două dosare penale. Gheorghe Malic, şeful Departamentului Urmărire Penală al Ministerului de Interne, a declarat pentru Publika TV că prima cauză penală a fost iniţiată pentru apelul fals privind actul de terorism. A doua cauză penală, instrumentată de Comisariatul de Poliţie Botanica, este pornită pe faptul împiedicării organelor de urmărire penală de a-şi exercita atribuţiile de serviciu. Gheorghe Malic a declarat că procurorul a sistat pornirea cauzei penale pentru împiedicarea poliţiştilor de a intra în sediul combinatului. Decizia finală însă o va lua procurorul ierarhic superior. Alerta cu bombă a fost semnalată la 27 iunie, la ora 19.15. Echipele de poliţie sosite la faţa locului nu au avut aces în sediu din cauza pazei interne. Oamenii legii susţin că alerta a fost anunţată de o persoană care a sunat la 902.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite