Care sunt motivele de ce PSRM, PLDM şi PL nu au sprijinit includerea integrării europene în Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Formaţiunile politice PSRM, PLDM şi PL îşi motivează decizia de a nu susţine proiectul propus de PDM privind introducerea „integrării europene” în Constituţie prin faptul că integrarea europeană trebuie înfăptuită, nu doar declarată.

În plus, fracţiunile care au refuzat să voteze introducerea integrării europene în Constituţie spun că actuala guvernare nu ar implementa prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. 

PDM, la rândul său, afirmă că modificarea Constituţiei ar fi confirmat faptul că Republica Moldova nu intenţionează să-şi schimbe vectorul de dezvoltare strategică. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Deputatul liberal democrat Iurie Ţap, consideră că trebuie delimitată ideea integrării europene de proiectul propus de democraţi. Iurie Ţap susţine că la patru ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova este capturată de puteri oligarhice, potrivit unui raport al Parlamentului European. Parlamentarul spune că în condiţiile în care prevederile acestui Acord nu sunt respectate de actuala guvernare, proiectul privind modificarea Constituţiei este unul cinic.

Deputatul socialist Adrian Lebedinschi a afirmat că PSRM niciodată nu şi-a asumat susţinerea vectorului integrării europene. 

„Noi suntem pentru ca unele lucruri bune din UE să fie şi în Republica Moldova. Vorbim de nivelul de trai, justiţie, dar nu vorbim despre absolut tot, deoarece nu întotdeauna ceea ce e bun pentru europeni, e bun şi pentru moldoveni”, a notat socialistul. 

Adrian Lebedinschi a numit proiectul unul populist şi prin acesta s-a încercat să se impună tuturor partidelor din Parlament o prevedere din statutul Partidului Democrat.

Deputatul liberal Ion Apostol consideră că acţiunile în jurul modificării Constituţiei reprezintă începutul campaniei electorale pentru PDM şi are menirea să mai schimbe la faţă actuala guvernare „după ce a violat Constituţia şi a furat miliardul”.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a menţionat că modificarea Constituţiei ar fi o confirmare a faptului că Republica Moldova nu are de gând să-şi schimbe vectorul de dezvoltare strategică. 

„Nimeni nu poate da o garanţie sută la sută, pentru că de fiecare dată există posibilitatea de a modifica cadrul normativ, inclusiv Constituţia, însă în contextul dat este şi un apel foarte clar care s-a dat pentru partenerii externi că Republica Moldova va rămâne acel partener fidel în contextul promovării valorilor europene şi doreşte să devină parte a marii familii europene”, a declarat Vitalie Gamurari.

Iniţiativa legislativă a Partidului Democrat, care prevede introducerea vectorului integrării europene în Constituţia Republicii Moldova, nu a trecut în Parlament. Proiectul a fost votat joi, 18 octombrie, de 54 de deputaţi, pentru promovarea unei iniţiative constituţionale fiind necesare 67 de voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite