Campanie rusească împotriva semnării de către Moldova a Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova şi Georgia la uşa de intrare în UE Caricatura RIA Novosti
Republica Moldova şi Georgia la uşa de intrare în UE Caricatura RIA Novosti

Experţi şi oficiali din Rusia susţin că semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE va fi catastrofală pentru ţara noastră şi ar semnifica chiar că Moldova devine "sclava UE". Opinia lor e contrazisă de specialişti din Kazahstan şi de economişti independenţi

În ultimele zile, presa din Rusia a declanşat o veritabilă campanie mediatică prin care încearcă să demonstreze că semnarea Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb dintre Moldova şi Uniunea Europeană ar fi un pas greşit cu efecte economice catastrofale, iar soluţia ar fi reorientarea ţării noastre spre Uniunea Euroasiatică.
De exemplu, agenţia de presă RIA Novosti, condusă de celebrul propagandist al Kremlinului Dmitri Kiseliov, a urcat ieri pe pagina WEB 20 de articole, inclusiv analize cu opiniile unor experţi din Rusia, Belarus, Kazahstan, dar şi a ex-premierului moldovean Zinaida Greceanâi, referitoare la impactul negativ care îl va avea asupra Moldovei această alegere.

Asta în timp ce, de obicei, RIA Novosti publică doar o ştire pe zi despre ceea ce se întâmplă în ţara noastră.

PROGNOZE APOCALIPTICE PENTRU MOLDOVA

Evgheni Vinokurov, directorul Centrului de cercetări integraţioniste din cadrul Băncii Euroasiatice pentru Dezoltare, susţine că toate cele trei state din spaţiul postsovietic (Ucraina, Moldova şi Georgia) vor avea de suportat pagube imense de la asocierea cu UE. „Estimările noastre arată că Moldova riscă să piardă venituri anuale de 1,5-1,6 miliarde de dolari, sau circa 20% din PIB, ca urmare a reducerii exporturilor şi a remitenţelor de la migranţi“, a estimat expertul rus.

Cifrele respective sunt însă extrase eronat dintr-un studiu realizat de Vinokurov şi alţi experţi ruşi la comanda Comitetului rus pentru Iniţiative Civice, şi se referă la o perioadă de cinci ani. Altfel spus estimările specialiştilor ruşi arată pierderi de cinci ori mai mici decât scrie RIA Novosti.

Dmitri Miteaev, consultant în cadrul Ministerului rus al Dezvoltării Economice, a afirmat că cele trei state ar putea avea unele beneficii de la asocierea cu UE, dar acestea vor fi neînsemnate. „Cel mai mare beneficiu va fi accesul mai uşor al cetăţenilor moldoveni pe piaţa muncii din UE, cu atât mai mult că o parte semnificativă a populaţiei Moldovei lucrează în UE“, a menţionat el.
Şi vicepreşedinta Comitetului Dumei de Stat pentru Familie, Femei şi Copii, Olga Epifanova, a declarat pentru RIA Novosti că integrarea Moldovei în UE va afecta economia, situaţia demografică şi va lovi în miile de moldoveni care lucrează în Rusia.

"Moldova devine sclava UE"

Pentru a completa acest tablou apocaliptic, agenţia rusă aduce o serie de cifre, care sunt, însă, departe de realitate. „În prezent, din cei 3,5 milioane de locuitori ai ţării, jumătate sunt plecaţi la muncă în Rusia şi în statele UE. În consecinţă, jumătate din PIB, circa trei miliarde de dolari, sunt venituri de la gastarbeiteri“, scrie RIA Novosti. Dacă ar fi să dăm crezare acestor date, în ţară au mai rămas doar 1,75 milioane de persoane.

Analistul rus Maxim Şalâghin susţine chiar că semnarea Acordului de Asociere ar semnifica că "Moldova de bună voie devine sclava UE".

Alexandr Şirov, director-adjunct al Institutului de Prognoze Economice al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, recomandă autorităţilor din Rusia, Belarus şi Kazahstan să ia măsuri de protecţie ca mărfurile europene să nu ajungă pe pieţele lor prin operaţiuni de reexport din Ucraina, Moldova şi Georgia.

„NU VA FI NIMIC ÎNGROZITOR“

Opinia specialiştilor ruşi este contrazisă de Sailau Baizakov, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Economice al Ministerului kazah al Economiei.
„Semnarea acestor acorduri nu va avea niciun impact semnificativ asupra economiei Kazahstanului, poate doar unul psihologic. Ucraina şi Moldova ar putea părăsi CSI, dar asta nu înseamnă că ele nu vor mai contacta cu ţările rămase. CSI şi UE nu sunt două lagăre ideologice, aşa cum se întâmpla în perioada sovietică. Diferite asociaţii regionale au existat dintotdeauna şi vor fi în viitor. Aşa că nu se va întâmpla nimic îngrozitor“, a spus cercetătorul kazah.

Alexandr Knobel, directorul Centrului de Cercetare a Comerţului Mondial, consideră că şi Rusia ar trebui să meargă spre integrarea economică cu UE. „Potrivit calculelor noastre, crearea unor zone de liber schimb între Uniunea Euroasiatică (Rusia, Belarus şi Kazahstan) şi alte state şi asociaţii regionale ar putea avea un impact pozitiv pentru toate cele trei state. Pentru Rusia, cele mai mari beneficii economice vor fi dacă zona de liber schimb se va face cu UE, căreia îi revin circa 50% din comerţul extern al ţării noastre: de la 15 miliarde de dolari (0,8% din PIB) pe an, pe termen scurt, până la 40 de miliarde de dolari (2% din PIB), pe termen lung“, a explicat Knobel, într-o analiză pentru Vedomosti.ru.

„UNIUNEA SOVIETICĂ NU POATE FI REÎNVIATĂ“

În opinia lui Vladislav Inozemţev, directorul Centrului de Cercetare a Societăţii Postindustriale, toate acţiunile Rusiei spre a-şi menţine influenţa în spaţiul postsovietic sunt sortite eşecului, inclusiv şi ideea creării Uniunii Euroasiatice.
„Beneficiile economice din înfiinţarea unei astfel de structuri sunt iluzorii. În schimb, pe Rusia o costă foarte scump această integrare. Doar volumul de subvenţii şi preferinţe oferite Republicii Belarus în anii 2000-2013 s-au ridicat la 70 de miliarde de dolari. Nici integrarea cu Kazahstanul nu este în favoarea Rusiei: Astana oferă cel mai bun climat de afaceri, astfel încât companiile ruse se vor înregistra şi vor plăti impozite, iar cele străine vor dezvolta acolo producţii pentru a le furniza pe piaţa rusă. Datoriile Armeniei şi Kîrgîzstanului faţă de Rusia continuă să crească. Doar discountul din decembrie 2013 oferit de Rusia pentru gazele furnizate în Armenia constituie 200 de milioane de dolari pe an“, menţionează cercetătorul într-o analiză pentru RBK Daily.

Economistul rus îndeamnă autorităţile de la Moscova să conştientizeze faptul că Uniunea Sovietică nu mai poate fi reînviată, iar câteva economii înapoiate (cum sunt cele din Rusia, Belarus şi Kazahstan n.r.) nu vor putea evolua în una dezvoltată. „Astăzi, pentru Rusia ar trebui să fie o prioritate agenda economică, şi nu cea politică, iar despre ineficienţa Uniunii Eurasiatice nici nu are rost să discutăm“, conchide Vladislav Inozemţev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite