Basarabeanca din Iaşi care conduce o fundaţie: „Persoanele cu dizabilităţi pot fi angajaţi de succes“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După 11 ani, Angela Achiţei (dreapta sus) are 90 de subalterni, iar 35 dintre aceştia sunt persoane cu dizabilităţi FOTO: alaturidevoi.ro
După 11 ani, Angela Achiţei (dreapta sus) are 90 de subalterni, iar 35 dintre aceştia sunt persoane cu dizabilităţi FOTO: alaturidevoi.ro

Angela Achiţei (38 de ani) din Republica Moldova a pus bazele unui ONG din România care oferă locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi şi le ajută să se integreze în societate.

Angela Achiţei a plecat din Republica Moldova în 1992 pentru a-şi face studiile în domeniul asistenţei sociale la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. După absolvire, a lucrat la Direcţia de Protecţie a Copilului din Vaslui şi apoi Iaşi. Deşi îi plăcea serviciul, a decis să facă o schimbare.

„Ştiam că în mediul privat aş putea face mai multe. Am plecat la un ONG american, unde la început am lucrat ca asistent social. În 2002 organizaţia a înfiinţat două fundaţii româneşti. Una dintre acestea era Fundaţia Alături de Voi România, specializată pe domeniul HIV/ SIDA, unde am fost propusă pentru poziţia de director executiv“, îşi aminteşte basarabeanca.

A fost prima angajată a fundaţiei. Ulterior, cu patru subalterni şi cu un buget de 20.000 de dolari, a dezvoltat proiecte ce au ajutat copiii seropozitivi din trei judeţe de peste Prut: Iaşi, Constanţa şi Târgu Mureş. „Marea provocare a fost ca organizaţia să funcţioneze în condiţiile în care sursa de finanţare era din proiecte. Trebuia să convingem donatorii că merită să investeasă în comunitate“, susţine preşedinta fundaţiei.

Au urmat munca în echipă, căutarea fondurilor şi implementarea a zeci de proiecte care au transformat fundaţia într-un adevărat colac de salvare pentru persoanele vulnerabile. „Am început cu proiecte de asistenţă socială pentru că, odată ce aflau că au micuţi infectaţi sau cu dizabilităţi, mulţi părinţi îi abandonau în spital. Am oferit apoi asistenţă juridică, servicii de integrare socio-profesională şi de dezvoltare a abilităţilor de viaţă independentă în cadrul Clubului Tinerilor şi atelierelor de terapie vocaţională“, explică activista.

Organizaţia se laudă şi cu o unitate protejată, Util Deco, unde oameni cu nevoi speciale, copii de la case de plasament şi persoane seropozitive produc bunuri şi oferă servicii de croitorie, artizanat, pictură, confecţionare lumânări decorative, legătorie, tipografie şi arhivare documente.

Persoane cu dizabilitati

PROIECTE DE 9 MILIOANE DE EURO

Astăzi, fundaţia are 90 de angajaţi dintre care 35 sunt cu dizabilităţi. Pe parcursul celor 11 ani de activitate au fost implementate proiecte în valoare de aproximativ 9 milioane de euro, care au schimbat vieţile a mii oameni ignoraţi sau izolaţi de societate. „Pentru că îi învăţăm meserie şi mai apoi le oferim un loc de muncă, ei se transformă din persoane asistate în plătitori de taxe şi impozite către stat. Şi pentru că au confort psihologic, răspund mai bine la tratament“, accentuează Angela Achiţei.

Noii angajaţi sunt asistaţi de un profesor formator care îi învaţă cum să utilizeze echipamentele, de un psiholog, un asistent social, un expert pe securitate în muncă etc. „Ne comportăm exact ca un angajator, doar că ne pliem pe abilităţile persoanelor cu dizabilităţi. În funcţie de comenzi, mai scoatem posturi la concurs“, afirmă preşedinta fundaţiei. „Ar trebui să conştientizăm faptul că avem o datorie faţă de comunitate. Sunt persoane cu capacităţi extraordinare şi dacă le găseşti locul potrivit sunt mai dedicate şi mai recunoascătoare decât orice angajat“, adaugă femeia.

DOAR 1% ÎŞI GĂSESC UN JOB

Nu toţi au însă aceeaşi soartă. „Doar 1-2% din persoanele cu handicap reuşesc să-şi găsească un loc de muncă. Am devenit egoişti. Pornim de la premiza că nu ni se poate întâmpla aşa ceva, dar oricine se poate infecta cu SIDA, să aibă o dizabilitate, să facă un accident“, conchide moldoveanca.

Oamenii cu dizabilităţi pot fi angajaţi de succes, dacă li se oferă posibilitatea şi li se valorifică potenţialul. Angela Achiţei, preşedinta ADV România
Persoane cu dizabilitati

Fundaţia a trecut Prutul

Alături de Voi România şi-a propus să se extindă şi să-şi exporte produsele. „Suntem în discuţii cu o organizaţie din Finlanda care vrea să importe nişte produse handmade de la atelierele noastre de artizanat şi pictură. Colaborăm şi cu Fundaţia Ecoul Cernobâlului din Chişinău. Am înfiinţat aici ateliere de legătorie manuală şi calculatoare, le-am dotat cu echipamente. Următorul pas ar fi să dezvoltăm proiecte prin care să angajăm şi să producem pentru persoane juridice şi fizice. Avem nevoie însă de finanţare pentru a putea începe“, explică Angela Achiţei, preşedinta ADV România.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite