Banca Mondială a oferit granturi de 17,8 milioane de lei pentru horticultorii moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horticultorii moldoveni beneficiază de mai multe facilităţi din partea Băncii Mondiale, pentru a putea intra pe noi pieţe de desfacere Foto: Adevărul
Horticultorii moldoveni beneficiază de mai multe facilităţi din partea Băncii Mondiale, pentru a putea intra pe noi pieţe de desfacere Foto: Adevărul

Cinci grupuri de producători din sectorul horticol vor beneficia de granturi de investiţii în cadrul componentei Facilitarea accesului la pieţele de desfacere a proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova”.

Suma granturilor se ridică la 17,8 milioane de lei. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov a specificat că resursele financiare alocate de Banca Mondială, dar şi investiţiile proprii, cifrate la 27,4 milioane de lei, vor fi utilizate pentru procurarea şi instalarea de frigidere, linii de spălare şi calibrare, sortare şi împachetare, relevă IPN.

„Grupurile de producători au fost selectate din nouă dosare depuse. Este bine cunoscut că pentru a fi competitivi pe piaţă producătorii trebuie nu doar să livreze producţie de calitate bună. Important este să facă faţă şi cerinţelor cantitative ale reţelelor de comercializare. Şi în acest sens asocierea producătorilor agricoli în grupuri va permite livrarea constantă pe piaţă a unor volume mari de fructe şi legume”, a subliniat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, pentru sursa citată.

Ministrul a mai spus că a intrat în vigoare Legea cu privire la grupurile de producători, exprimându-şi speranţa că producătorii vor înţelege rostul asocierii şi vor îndeplini condiţiile stipulate în lege.

Programul de granturi a fost lansat în aprilie 2014. Plafonul maxim al grantului reprezintă 50% din valoarea investiţiei făcute de grupul de producători.

Olga Sainciuc, manager de program în oficiul Băncii Mondiale în Moldova a informat că a fost lansată cea de-a doua rundă de selectare a dosarelor pentru programul  de granturi investiţionale post-recoltare. Grupurile de producători care doresc să participe la programul de granturi pot depune dosarele la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură până la 30 octombrie 2014.

„Granturile în cadrul acestui proiect se acordă înainte de a face investiţia din banii proprii. Este un  moment foarte important. Bugetul programului de granturi, de 7 mln dolari, este prevăzut până în 2017”, a subliniat Olga Sainciuc.

Constantin Munteanu, reprezentantul unui grup de producători, a spus că din mijloacele obţinute sub formă de grant şi a investiţiilor proprii, în total circa 1,8 milioane de lei , se va procura  utilaj performant, din Italia. Este vorba de echipamente de decojire a  alunelor şi migdalelor şi echipament pentru ambalare. Producţia va fi exportată pentru industria de cofetărie din Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite