Ambasada Rusiei la Chişinău acuză TVR Moldova că ar fi încercat să „eroizeze nazismul” într-un reportaj „odios” despre evenimentele din 22 iunie 1941

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a emis un comunicat de presă în care acuză postul de televiziune TVR Moldova că ar fi încercat să „eroizeze nazismul”, în cadrul unui reportaj transmis pe 22 iunie curent, în care au fost relatate evenimentele din 22 iunie 1941.

Ambasada Rusiei califică reportajul de la TVR Moldova, intitulat „79 de ani de la începutul luptei pentru eliberarea ţinuturilor ocupate de ruşi în 1940”, ca fiind unul „odios”, unde începutul Marelului Război pentru Apărarea Patriei ar fi fost prezentat eronat ca „eliberarea teritoriilor române şi începutul luptei pentru reintegrarea poporului român”.

„Este o blasfemie când în Ziua memoriei şi a durerii unii „jurnalişti” şi „istorici” sunt preocupaţi de eroizarea nazismului, justificând crimele regimului Antonescu. Este greu de crezut că autorităţile române sunt de acord cu poziţia revanşardă şi nostalgică a comentatorilor de la TVR Moldova, care, de facto, şi-au exprimat susţinerea pentru acolitul hitlerist Antonescu, care a ordonat uciderea pe teritoriul Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti a 300.000 de evrei şi 50.000 de romi”, se spune în comunicatul Ambasadei.

Instituţia diplomatică rusă afirmă că tentativele de justificare „a criminalilor de război şi revizuirea verdictelor tribunalului de la Nurnberg sunt foarte periculoase”.

„Aceste acţiuni sunt o ofensă la adresa cetăţenilor ruşi, care ţin minte faptele eroice ale Armatei Roşii care a eliberat Europa de ciuma nazistă. Îşi amintesc şi de cele 27 de milioane de victime ale popoarelor URSS”, se mai menţionează în comunicatul Ambasadei.

În reportaj, jurnaliştii de la TVR Moldova au afirmat că „22 iunie 1941 este ziua în care România a intrat în cel de-al doilea Război Mondial pentru eliberarea ţinuturilor ocupate de ruşi din vara lui 1940. Misiunea grea a ostaşilor români era să lupte pentru recuperarea Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei. Pentru românii de pretutindeni această dată va rămâne în istorie ca ziua în care a început luptat pentru reîntregirea neamului”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite