Agenţii economici vor fi obligaţi de Ministerul Sănătăţii să micşoreze conţinutul de sare, zahăr şi grăsimi din alimente
0Ministerul Sănătăţii a elaborat proiectul unui program naţional în domeniul nutriţiei. Şefa Direcţiei sănătate publică din cadrul ministerului, Svetlana Cotelea, a spus că programul impune mai multe condiţii pentru producătorii de alimente, cu scopul reducerii numărului cazurilor de afecţiuni cardiovasculare, cancer şi diabet zaharat.
Svetlana Cotelea a specificat că producătorii din industria alimentară vor trebui să îmbunătăţească calitatea produselor alimentare puse pe piaţă şi să respecte reguli generale la producerea alimentelor prin reducerea conţinutului de sare, a grăsimilor şi zahărului, relevă IPN.
Şefa Direcţiei sănătate publică a menţionat că una din politicile de succes implementate în multe ţări ţine de majorarea taxelor pentru produsele nesănătoase şi este deja o propunere ca această iniţiativă să fie aplicată şi în Republica Moldova.
„La acest aspect vorbim despre consumul în exces de grăsimi, zahăr, produse înalt procesate – care duc la obezitate, boli cardiovasculare, cancer şi diabet zaharat. În acest context sunt elaborate noi iniţiative în cadrul Ministerului Sănătăţii, şi în special vorbim despre Strategia privind controlul bolilor netransmisibile, care a fost deja aprobată de Parlament în anul 2012”, a spus Svetlana Cotelea.
Cotelea a mai menţionat că până acum toate politicile din domeniul sănătăţii erau axate pe deficitul micro-nutrienţilor din produsele alimentare. În acest sens au fost elaborate mai multe programe naţionale privind combaterea maladiilor cauzate de deficitul de iod sau combaterea maladiilor cauzate de deficitul de ser folic. Ambele proiecte sunt în faza de implementare. Problema care apare tot mai frecvent sunt condiţiile care duc la creşterea numărului persoanelor afectate de boli cronice netransmisibile, care sunt condiţionate în mare parte de excese alimentare.