A treia zi de proteste ale fermierilor moldoveni. Au discutat cu președinta țării și cu șeful Parlamentului UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Sandu a declarat că ,,instituțiile statului responsabile sunt în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli” în timpul întâlnirii cu fermierii care protestează de trei zile în Chișinău, motivând că nu au sprijin în această perioadă grea.

Maia Sandu a avut o întrevedere cu fermierii care protestează. FOTO: Presedinte.md
Maia Sandu a avut o întrevedere cu fermierii care protestează. FOTO: Presedinte.md

UPDATE: Dorin Recean le-a promis fermierilor veniți la discuții că, până în data de 27 iunie, Guvernul pe care îl conduce va veni cu o sumă și cu termene referitoare la sprijinul pe care îl poate oferi agricultorilor. 

,,Cred că este realist ca cel târziu marți, Guvernul să vină cu o promisiune în ceea ce privește subvenții, compensații”, a menționat prim-ministrul după o conversație care a avut loc aproximativ o oră. 

---

În timpul întrevederii dintre președinta Republicii Moldova și reprezentanții fermierilor au fost abordate principalele probleme cu care aceștia se confruntă. 

,,Contextul și efectele crizelor în lanț, inclusiv energetice și de securitate, au generat costuri crescânde pentru producătorii agricoli. Președinta Maia Sandu a subliniat că toate instituțiile statului responsabile de domeniul agriculturii sunt în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli”, au anunțat reprezentanții Președinției de la Chișinău. 

Ce le-a spus șeful Parlamentului 

Tot în timpul zilei de joi, fermierii s-au deplasat cu tractoarele pe străzile Chișinăului, apoi au staționat în fața Parlamentului, blocând parțial circulația. Astfel, șeful Legislativului, Igor Grosu, a ieșit în fața manifestanților, afirmând că au fost identificate soluții, dar între timp speră că UE va aloca surse financiare Republicii Moldova după ce ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a venit cu o solicitare în acest sens recent în timpul unei deplasări la Bruxelles. 

,,Din Fondul de Urgență a Guvernului să identifice 100 de milioane, să le pună în circulație, să le aveți, să urgenteze compensațiile și să le ofere în iunie, iulie până când se rezolvă problema cu fondurile pe care sper foarte mult să le primim de la Uniunea Europeană”, a declarat Igor Grosu. 

Runde de negocieri fără rezultate 

O rundă de negocieri între Executiv și manifestanți este planificată în seara zilei de astăzi. 

O altă întrevedere în același format a avut loc miercuri, dar fără rezultat. 

În data de 20 iunie, zeci de fermieri din diferite regiuni ale Republicii Moldova au venit cu utilajele agricole la Chișinău pentru a protesta în fața Guvernului, susținând că sunt afectați de consecințele războiului rus în Ucraina, iar autoritățile nu le oferă sprijin.

Printre revendicările manifestanților se numără oprirea importurilor de cereale din Ucraina, achitarea a cel puţin 3000 de lei per hectar pentru costurile de producţie, dar și oferirea subvențiilor restante pentru anul trecut.

Ei au pornit luni spre Capitală, deși în aceeași zi șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a anunțat că Executivul a alocat fonduri suplimentare în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și ,,este antrenat, de asemenea, în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori”.

Declarația a fost făcută după ce premierul și ministrul Agriculturii s-au întâlnit în incinta Executivului cu fermierii pentru a discuta despre protestul acestora, dar și despre provocările sectorului agrar. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite