20 de ani fără cele „două inimi gemene“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc două decenii de când Ion şi Doina Aldea-Teodorovici au plecat la ceruri, în urma unui tragic accident petrecut lângă Urziceni, România. Cei care i-au cunoscut spun că erau niște îngeri.

Noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 a fost pentru ei una fatală. Au rămas însă în inimile noastre cântecele Mişcării de Eliberare Naţională: „Suveranitate“, „Maluri de Prut“, „Eminescu“, „Două inimi gemene“, „Mănăstirea Căpriana“, „Sfântă ni-i casa“.

Astăzi, la ora 12.00, la Cimitirul Central din strada Armenească, dar şi la locul tragediei va fi oficiat un parastas în memoria artiştilor care au făcut istorie. Oamenii care i-au cunoscut spun însă că Ion şi Doina continuă să trăiască printre noi. „În acea noapte aveau cazare asigurată, dar trebuiau să ajungă la Odesa. Inconştient, au presimţit tragedia. Doina ar fi vrut să rămână, dar Ion a spus că nu, plecăm. Plecatul a fost fatal. Erau tot timpul în mişcare, parcă erau cu aripi", spune compozitorul Anatol Chiriac, care a fost coleg cu Ion Aldea-Teodorovici.

„ŞI-AU SIMŢIT DESTINUL“

Compozitorul povesteşte şi astăzi cu admiraţie despre Ion Aldea-Teodorovici. „Ştiu toată muzica simfonică şi de cameră scrisă de el. Celebre au rămas piesele compuse cu mult har pe versuri unor scriitori. El a colaborat cu poeţi de mare valoare", apreciază Anatol Chiriac. Nimic n-a fost însă întâmplător. „Dumnezeu le dă unor oameni să facă într-o perioadă scurtă atâta cât nu fac alţii într-o viaţă îndelungată. Şi-au simţit destinul. Au fost ca toţi oamenii, dar când urcau pe scenă erau deosebiţi", mărturiseşte compozitorul.

„NIMENI NU S-A RIDICAT LA NIVELUL LOR“

„Muzica lor este vie. Cine a încercat să le cânte piesele nu s-a ridicat la nivelul lor de interpretare, de simţire. Emoţia pe care o transmiteau era inegalabilă. Toţi îi imită, dar nu pot cânta ca ei", crede Anatol Chiriac. Cântăreţul Gheorghe Ţopa are un regret. „I-am cunoscut când făceam primii paşi pe scenă, iar Ion mi-a propus o melodie. M-a invitat acasă, mi-a cântat la pian, iar eu am rămas impresionat că o astfel de personalitate mi-a propus o piesă. A fost un cântec greu însă, prea clasic. Nu m-am apucat de ea, dar acum îmi pare rău", spune artistul.

Cu mult dor, dar şi regret vorbeşte şi mama Doinei Aldea-Teodorovici. „Îmi amintesc de ei în fiecare clipă. 20 de ani au trecut ca o clipă, dar şi ca un veac. Este foarte frist fără ei", mărturiseşte Eugenia Marin. Cei doi artişti sunt însă tot timpul în gândurile ei. „Am fost prieteni buni şi ne sfătuiam mereu în ceea ce făceam. Cât despre fiica mea, noi întotdeauna ne declaram dragoste una alteia", mai adaugă Eugenia Marin.

2012 a fost declarat Anul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Pe tot parcursul acestuia au fost organizate expoziţii, recitaluri de cantece şi saloane muzicale, iar anul şcolar a debutat cu o lecţie dedicată lor. În şirul de manifestări se numără şi lansarea unui film documentar „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici (pagini de amintiri)", eveniment ce va avea loc în luna noiembrie. Din 2003, în fiecare an, în memoria Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici se organizează Festivalul internaţional de muzică uşoară „Două inimi gemene".

TRAGEDIE NAŢIONALĂ

Ion şi Doina Aldea-Teodorovici au decedat într-un accident de maşină, în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti. Şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nicio zgârietură în timp ce Ion şi Doina au decedat striviţi de greutatea maşinii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite