Zeci de protestatari, activişti şi jurnalişti, din Cuba au fost arestaţi: „Devine imposibil să trăieşti aici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Cel puţin 100 de protestatari, activişti şi jurnalişti independenţi au fost reţinuţi la nivel naţional de duminică, potrivit Cubalex, un grup de activişti pentru drepturile omului. Mii de cubanezi s-au alăturat protestelor stradale de la Havana la Santiago duminică în cele mai mari demonstraţii anti-guvernamentale de pe insula condusă de comunişti.

Cuba a dat vina pe SUA pentru protestele istorice care au avut loc în weekend, în timp ce administraţia Biden a declarat că sprijină dreptul poporului cubanez la proteste. Preşedintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, acuză Washingtonul că vrea să provoace „tulburări sociale”, conform Digi24. 

Revolte şi manifestaţii în mai multe oraşe din Cuba, unde populaţia, exasperată de lipsurile în care trăieşte, a ieşit în stradă şi a îndrăznit să strige „Jos dictatura!” şi „Libertate”. Manifestaţiile împotriva puterii comuniste au avut o amploare considerată istorică de mulţi observatori.

„Devine imposibil să trăieşti aici”, a spus Maykel, în vârstă de 21 de ani, care a refuzat să-şi dea numele de familie de teama represaliilor. „Nu ştiu dacă acest lucru se poate întâmpla din nou, deoarece în acest moment, Havana este militarizată. Cu toate acestea, cubanezii îşi pierd frica”, a mai spus acesta, potrivit Reuters.

Protestele au izbucnit în ​​cea mai profundă criză economică a Cubei, cât şi odată cu creşterea infecţiilor cu COVID-19 care a împins unele spitale până la marginea colapsului într-o ţară care se mândreşte cu sistemul său de sănătate.

Preşedintele cubanez a ieşit la televiziune şi a spus că protestele sunt o provocare din partea unor mercenari angajaţi de SUA să destabilizeze ţara. „Ordinul de luptă a fost dat: pe străzi, revoluţionarilor!”, le-a cerut el concetăţenilor. Mii de susţinători ai săi erau deja în stradă.

Amnesty International a declarat că a primit  rapoarte despre „pene de internet, arestări arbitrare, folosirea excesivă a forţei - inclusiv trageri ale poliţiei asupra demonstranţilor”.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că monitorizează protestele şi a solicitat respectarea drepturilor la libertatea de exprimare şi la întrunirea paşnică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite