VIDEO Refugiată din Coreea de Nord: „La 7 ani am văzut prima execuţie publică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiata nord-coreeană Hyeonseo Lee
Refugiata nord-coreeană Hyeonseo Lee

Hyeonseo Lee a trăit în Coreea de Nord, dar a fugit în China în 1997, iar în 2008 s-a mutat la Seul, în Coreea de Sud, unde a încercat să-şi refacă viaţa.

În cadrul unei conferinţe TED, Hyeonseo Lee şi-a povestit experienţa şi ce reprezintă pentru ea să fie un activist pentru refugiaţii din Coreea de Nord. 

Pentru refugiaţii din Coreea de Nord, viaţa nu este aşa uşoară odată ce au ajuns în ţara vecină şi democratică. „Noi, cei care am fugit din Nord, trebuie să o luăm de la zero. Prejudecăţile privind nord-coreenii sunt mari, iar obstacolele sunt foarte mari”, povesteşte Hyeonseo Lee. 

În acest moment, femeia este studentă la Relaţii Intenraţionale la o universitate din Seoul şi a devenit activist pentru drepturile refugiaţilor. Dar viaţa ei nu a fost niciodată aşa de uşoară. Când a ajuns în Coreea de Sud a fost interogată timp de trei ore într-o cameră pe aeroport. După patru luni în care a fost pregătită pentru viaţa în Coreea de Sud, a ajuns în apartamentul ei nemobilat din Seul, după cum povesteşte chiar ea în „Wall Street Journal”. 

„Suntem popoare omogene din punct de vedere al rasei, dar în interior am devenit foarte diferiţi după 63 de ani de separare”, spune Hyeonseo Lee. Femeia a auzit că familia ei a fost mutată într-o zonă îndepărtată a Coreei de Nord, ca pedeapsă pentru gesturile ei şi a reuşit să îi ajute să evadeze. 

Profilul ei de Facebook poate fi accesat apăsând pe acest link. 

Puteţi vedea prezentarea femeii de la conferinţa TED în video-ul de mai jos. Acum, ea studiază la universitate şi scrie articole despre relaţiile dintre Nord şi Sud şi despre posibilitatea reunificării. 

Refugiată din Coreea de Nord: La şapte ani am văzut prima execuţie publică

Mai multe despre ea puteţi citi şi în materialul din „Wall Street Journal„ (limba engleză). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite