VIDEO Ignoranţa şi intoleranţa americanilor se întâlnesc la Benghazi: cum putea fi salvată viaţa ambasadorului Stevens

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada SUA din Benghazi, după atac
Ambasada SUA din Benghazi, după atac

SUA rămân neputincioase în faţa ultimelor evenimente din lumea arabă. Protestele s-au extins până în Australia iar Ambasada Germaniei din Sudan a fost luată vineri cu asalt de protestatarii furioşi. Astăzi au fost noi violenţe în Cairo, protestatarii anti-americani încercând să ajunga la Ambasada SUA.

Ignoranţa şi intoleranţa americanilor şi-au dat întâlnire la Benghazi, acolo unde ambasadorul SUA a fost ucis în urma unui atac armat, din cauza filmuleţului în care profetul Mahomed era ironizat.

Analiştii spun că americanii ar trebui să aştepte ca spiritele să se domolească de la sine. Dar acesta e un lucru mult prea periculos. Degeaba au încercat oficlalii să-i convingă pe cei de la Google să blocheze accesul utilizatorilor la filmuleţ. Au fost refuzaţi. Stângăciile acestea sunt speculate la maxim în SUA, de opoziţia lui Obama.

Ziua de vineri a fost plină de proteste anti-americane în Sri Lanka, Nigeria şi chiar şi în Maldive! În Tunisia, doi oameni au fost ucişi după ce Ambasada SUA a fost atacată.

Protestele au continuat şi astăzi. Ambasada SUA din centrul oraşului Cairo a fost asaltată de protestatari, aceştia fiind dispersaţi cu greutate de poliţie. Un protestatar a murit, iar alte zeci au fost răniţi.

"Protestele vor continua până când preşedintele Morsi va lua atitudine. O să ajungem până la urmă la Ambasadă ca să vadă toată lumea că avem ceva de spus", a declarat unul dintre protestatari pentru Reuters.

Care este însă povestea ambasadelor americane? În 1985, Raportul Inman a condus la crearea Biroului pentru Securitatea Diplomatică. Au fost menţionate o serie de prevederi pentru cum ar trebui să fie construite ambasadele.

Acestea ar trebui să fie înconjurate de un zid înalt de 2,74 metri şi să fie poziţionate la 100 de metri distanţă de stradă. Raportul a sugerat că aceste clădiri ar trebui să fie renovate, sau, în unele cazuri, oficialii pur şi simplu să îşi mute activitatea întrucât multe dintre clădirile care găzduiesc oficialii americani erau prea vulnerabile atacurilor.

Congresul american a alocat doar 850 de milioane de dolari pentru renovarea ambasadelor dintr-un total de 3,5 miliarde!

Americanii nu s-au trezit nici în 1998, atunci când ambasadele SUA din Kenya şi Tanzania au fost bombardate, murind 223 de oameni în urma acestor atacuri. Reţeaua Al Quaeda era în vervă, dar raportul Inman era uitat, undeva, într-un sertar.

Atacurile din 11 septembrie i-au făcut pe americani să îşi regândească principiile legate de securitate şi apărare. Au renunţat la estetica arhitecturii şi au transformat ambasadele în nişte mini fortăreţe, înconjurate de garduri înalte de peste 20 de metri. 

Numai că, ambasada americană din Cairo şi consulatul din Libia, cele două puncte atacate în această săptămână, sunt departe de a întruni măcar condiţiile din Raportul Inman. De exemplu, clădirea din Benghazi nu avea nici măcar geamuri anti-glonţ iar securitatea nu era asigurată de soldaţi din Marină!

Acum, următoarea ţintă a protestatarilor anti-americani este Ambasada din Cairo. Ea a fost construită între anii 1982 şi 1987 şi nu respectă prevederile din Raportul Inman, fiind poziţionată mult prea aproape de tumultoasa Piaţă Tahrir.

Americanii ştiu că, în unele ţări din lumea islamică, oamenii acţionează la primul impuls, simplu. Din păcate, în Vest, sunt politicieni care preferă răspunsurile simple fără a se gândi la consecinţe.

Iar moartea ambasadorului Christopher Stevens a ajuns, în SUA, subiect de dezbatere electorală. Mitt Romney, principalul adversar al lui Obama, a politizat această tragedie, atrăgând critici dure. Oare cum ar reacţiona în cazul unei situaţii de criză şi mai mare?

SUA a reacţionat întotdeauna cu un răspuns proporţional cu atacurile care i-au lezat interesele. Dacă atacatorii din Libia vor fi identificaţi, atunci va intra în scenă Obama. El va avea două opţiuni: să-i dea pe mâna poporului libian sau să acţioneze ca în cazul lui Osama bin Laden, când liderul organizaţiei teroriste Al Quaeda a fost ucis, la începutul lunii mai, 2011. Totul se va decide în funcţie de cum ar da mai bine la alegeri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite