VIDEO Cum a apărut Al Qaida în Maghrebul islamic, organizaţia teroristă care ţine ostatic un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mokhtar Belmokhtar, cunoscut drept "Orbul", este unul dintre liderii Al-Qaida în Maghrebul Islamic
Mokhtar Belmokhtar, cunoscut drept "Orbul", este unul dintre liderii Al-Qaida în Maghrebul Islamic

Luarea a zeci de ostatici în sudul Algeriei, printre care şi un român, a fost revendicată de algerianul Mokhtar Belmokhtar, cunoscut drept "Orbul", unul dintre liderii organizaţiei Al-Qaida în Maghrebul Islamic. El conduce un grup numit Al-Mulathameen Brigade (Brigada Mascaţilor), care este asociat cu al Qaida în Magrebul Islamic (AQMI.)

AQMI are între 600 şi 800 de luptători în Algeria şi Nordul Africii, dar şi în Europa. Liderul său este considerat a fi Abou Mossab Abdelwadoud, un fost student la Ştiinţe şi un celebru fabricant de bombe. El a preluat conducerea în 2004, deşi sunt informaţii neconfirmate că ar fi fost răsturnat de la putere de alţi rivali.

Mokhtar Belmokhtar, fost soldat care a urmat ruta obişnuită a musulmanilor radicali şi a mers să lupte în Afganistan. Acesta conduce facţiunea Sahara a grupului şi a organizat importul de arme pentru reţelele ilegale de militanţi din Niger.

Rădăcini în războiul civil din Algeria

Al-Qaeda în Magrebul Islamic are rădăcini în războiul civil din Algeria de la începutul anilor 1990, dar a evoluat de atunci având o agendă internaţională.

Islamiştii algerieni reprezintă cea mai mare grupare naţională din al-Qaeda, potrivit lui Jim Carroll, autorul cărţii „Cum a apărut Al+Qaida în Nordul Africii?”

Organizaţia a fost constituită la începutul lui 2007 după ce un grup militant temut, Grupul Salafist pentru Luptă şi Predică (GSLP), s-a aliniat cu reţeaua inmternaţională a lui Osama Bin Laden.

În anii 1990, pe fondul grupărilor islamiste şi politice care îi testau puterea în Africa de Nord, autorităţile militare din Algeria au permis iniţial islamiştilor să joace un rol important în viaţa politică a ţării. Dar apoi, când Frontul Islamic de Salvare urma să câştige alegerile din 1992, acestea au anulat întregul proces şi au luat puterea înapoi. Tulburările politice au degenerat imediat în violenţe.

Islamiştii înarmaţi au organizat atacuri în întreaga Algerie, iar forţele de securitate au răspuns, şi era greu de spus la acea vreme ce grupuri comiteau atrocităţile. Celelalte ţări din zonă, Tunisia, Maroc, Mauritania şi Libia, se luptau şi ele cu islamiştii. Dar conflictul din Algeria a fost cel mai brutal. Aici au murit circa 150.000 de oameni. A ajuns la apogeu în anii 1990 înaintea unei amnistii oferite islamiştilor în 1999, care a dus la îmbunătăţiri treptate ale situaţiei în zonă. Violenţele au scăzut şi economia ţării s-a recuperat în primii ani ai secolului 21.

Totuşi, cea mai temută dintre organizaţiile militante, Grupul Armat Islamic GIA, a respins amnistia şi a continuat o campanie violentă pentru stabilirea unui stat islamic.

Această organizaţie s-a despărţit în mai multe grupuri, cel mai extrem dintre ele spunându-şi Grupul Salafist pentru Luptă şi Predică (GSLP) – un nume asemănător cu al unui grup islamist din Maroc. Cuvântul arab "salafist" înseamnă „fundamentalist”.

În septembrie 2006 GSPC a anunţat că îşi uneşte forţele cu al-Qaida, şi, în ianuarie 2007 a anunţat că îşi schimbă numele pentru a reflecta acest lucru.

Val de atacuri

În aprilie 2007, cel puţin 30 de oameni au fost ucişi în atacuri cu bombă asupra clădirilor oficiale din Algiers, revendicate de Al Qaida în Magrebul Islamic.

Au urmat alte atacuri, asupra autobuzelor care transportau muncitori străini în domeniul pertrolier, asupra diplomaţilor americani, asupra soldaţilor şi, în septembrie 2007, un atentat sinucuigaş în Batna, la adresa preşedintelui algerian Abdelaziz Bouteflika. Acesta nu a fost rănit, dar 20 de oameni au fost ucişi.

În decembrie, explozia a două maşini-capcană ale AQIMi  a ucis 37 de oameni la Alger, inclusiv 17 lucrători ai ONU. Iar numărul victimelor a crescut în 2008 şi 2009.

În decembrie 2008, militanţii din al-Qaida în Nordul Africii l-au răpit pe emisarul special  ONU, Robert Fowler, şi pe asistentul acestuia, Louis Guay, în Niger. Aceştia au fost eliberaţi în aprilie 2009.

Grupul a mai răpit patru turişti europeni care au dispărut în ianuarie 2009, la graniţa dintre Niger şi Mali. Doi au fost eliberaţi în aprilie anul curent.

În noiembrie  2011 un german a fost ucis şi alţi trei străini au fost răpiţi de Al Qaida în Magrebul Islamic în oraşul Timbuktu, din Mali.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite